Wykonanie
19 grudnia 2013
MURZYNEK
KOKOSOWY(Przepis Pani Bożenki)Składniki:warstwa czekoladowa1 szklanka
mleka1/2 kostki
margaryny1/2 kostki
masła1 szklanka
cukru5
żółtek1 płaska łyżeczka
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki ciemnego
kakao3 szklanki
mąki300 g
powideł śliwkowychwarstwa kokosowa5
białek3 łyżki
cukru200 g
kokosuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotowujemy warstwę
czekoladową.
Miękką margarynę i
masło ucieramy z
żółtkami na jednolitą, gładką masę. Stopniowo wsypujemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier oraz
kakao. Łączymy składniki. Następnie dokładamy powidła i
mleko. Ponownie całość mieszamy energicznie.Przygotowujemy warstwę
kokosową.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
kokos i mieszamy masę delikatnie, żeby nie opadła.Blaszkę (40 cm x 30 cm x 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią połowę ciasta
czekoladowego. Na ciemnej warstwie układamy pianę
kokosową. Na sam wierzch kładziemy pozostałe ciasto
czekoladowe łyżka po łyżce (najlepiej po każdym razie przepłukiwać łyżkę w wodzie- ciasto będzie łatwiej schodziło).Pieczemy murzynka w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 1 godzinę.Wierzch dekorujemy wedle uznania.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.