Wykonanie
Ciekawe połączenie
kokosu z
suszonymi śliwkami na kruchym spodzie i z apetyczną pianką na wierzchu.Składniki;2,5 szkl
mąki,0,5 szkl
cukru pudru,kostka
margaryna,łyżeczka
proszku do pieczenia,4
żółtkaZ podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce.100 g wiórek
kokosowych2 szklanki
mleka,200 g
śliwki suszone kalifornijskie0,5 kostki
masła,2 łyżki
cukru,4
białkaWiórki kokosowe , gotować w
mleku do momentu zgęstnienia, wystudzić.
Śliwki suszone kalifornijskie , drobno pokroić.Wylepić
ciastem dno foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec ok 15 min. W tym czasie przygotować
masło i utrzeć, stopniowo dodając
kokos. Ubić
białka ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodać
cukier. Połowę piany dodać do masy kokosowej, wymieszać.Na podpieczony spód wyłożyć
śliwki, masę
kokosową i pozostałe
białka. Piec 40 minut w 180 stopniach lub do zrumienienia
białek.