Wykonanie
Zazwyczaj staram się nie ulegać modzie ale kiedy ostatnio na wielu blogach pojawiło się ciasto
czekoladowe z
cukinią lub inne wypieki z jej dodatkiem-nie wytrzymałam...no i upiekłam. Dzisiaj
mogę powiedzieć, że
cukinia to naprawdę niesamowite warzywo. W cieście wogóle niewyczuwalna a ciasto dzięki niej jest długo wilgotne. Jedyne co mi przeszkadzało to smak
sody więc na drugi raz po prostu z niej zrezygnuję.Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:3/4 szklanki masla/margaryny (170g)2 szklanki
cukru3 duże
jajka2 szklanki startej
cukini (nie ubijać w miarce!)1/3 szklanki
rumu,
brandy lub bezakoholowo -
wody2 1/2 szklanki
maki1 szklanka posiekanych orzechow1 szklanka
czekoladowych chipsow/grubo posiekanej
czekolady1/2 szklanki gorzkiego
kakao1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli3/4 łyżeczki
cynamonu1/4 szklanki
mlekaZmiksować
maslo z
cukrem na gladką i puszystą masę dodać
jajka po jednym, dobrze ubić. Wmieszać w masę
cukinie i
rum.
Makę wymieszać z
kakao,
czekoladą,
orzechami, proszkiem,
sodą i
cynamonem. Dodawać do masy na przemian z
mlekiem i dobrze wymieszać. Wylać do formy - piec w temp. 180 st.C okolo 50 minut - sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy.Wyłożyć z formy, wystudzić - można polukrować
rumowym lukrem lub oproszyć
cukrem pudrem.Smacznego:)