Wykonanie

Składniki :70 dag
mięsa mielonego, najlepiej kupić kawałek
mięsa i samemu je zmielić2
jajka2 łyżki
kaszy mannypołowa dużej
bułki, 2 płaskie łyżeczki
soli,
pieprz, pół łyżeczki
maggi, płaska łyżeczka ostrej, mielonej
paprykiduża
cebula,
smalecPrzygotowanie;
Bułkę moczymy w wodzie lub
mleku , wyciskamy
Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na łyżce
smalcu studzimyDo
mięsa dodajemy
sól,
pieprz oraz wszystkie
ziołowe składniki i dokładnie wyrabiamy, moja masa
mięsna miała ostry smak, bo taki lubięPrzekładamy
mięso do(osłonki ) rękawa o szerokości 12 cm, zakręcamy mocno końcówki, uzyskujemy baton
mięsnyWkładamy
mięso do letniej
wody, ja gotowałam około 30 min od momentu zawrzenia
wodyPo lekkim przestudzeniu przecięłam rękaw,
mięso wystudziłam, kroiłam w grube plastry.

Z
chrzanem tartym własnej roboty- pycha!Nie należy z wyjęciem
mięsa czekać aż do zupełnego wystudzenia, bo może przy wyjmowaniu się pokruszyć.