ßßß


Kotlety Schabow e według Magd y Gessler charakteryzują się delikatnością, soczystością i niezwykłym, ciekawym smakiem . Schabowe Gessler wyróżn ia spo s ób przygotowywania - inny niż klasyczne. Kotlety przed usmażeniem namaczane są w mleku z cebulą, dzięki czemu mają tak niezwykły i nowy smak, pon adto Magda Gessler zaleca aby schabowe smażyć na smalcu. Gessler wskazuje również, aby z kg schabu powstał y ok. 4 bardzo d uże kotlety, jednak oczywiście jeżeli wolimy mniejsze porcje - możemy przygotować mniejsze kotleciki .ok. 500 g schabuduża cebula
ok. 500 ml mlekasólpieprzok. pół szklanki bułki tartej2 jajkasmalec do smażenia
Schab dzielimy na plastry (Gessler zaleca z kg schab u przygotować 4 kotlety, które wyjdą wielkości dużego talerza, jednak jeżeli chcemy możemy przygotować mniejsze, zgrabniejsze kotleciki schabowe), a następnie rozbijamy na kotlety.Cebulę kroimy w piórka, przekładamy do pojemnika z przygotowanym mięsem i zalewamy mlekiem tak aby każda porcja mięsa została zakryta.Przyp rawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 3-4 godz iny .Po tym czasie m ięso maczamy w rozbełtanych jajkach z szczyptą soli, a na końcu obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami okra szonymi smażoną cebulką z masłem oraz dowolnymi sała tkami.





