ßßß

Składniki: 1 kg schabu bez kościsól,pieprz2 jajka1/3 szklanki mleka1 szklanka bułki tartejolej lub smalec do smażeniaFarsz:2 cebule500g. oczyszczonych podgrzybków ( lub mieszanych grzybów leśnych)1/2 pęczka posiekanej natki pietruszkisól, pieprz2 łyżki masła klarowanego Przygotowanie: Mięso pokroić w 1 cm. plastry, rozbić cienko.Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.Farsz: Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i octu w między czasie zbierając szumowiny, odcedzić, pokroić drobno.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę a gdy się zeszkli dodać grzyby.Smażyć kolejne 5 min.na minimalnym gazie, co jakiś czas mieszając.Pod koniec smażenia farsz doprawić solą , pieprzem i natką pietruszki.Na każdy plaster mięsa nakładać farsz, zawinąć brzegi do środka a następnie zwinąć w rulon.Roladki obtaczać w roztrzepanych jajkach z mlekiem a następnie w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Smacznego