Wykonanie
Schab i
grzyby leśne to idealne połączenie smakowe. Wiem dość ciężkie ale jakie pyszne. Na świeże
grzybki możemy pozwolić sobie tyle przez krótki okres w roku więc warto skorzystać i delektować się pysznym obiadem.


Składniki: 1 kg
schabu bez kości
sól,
pieprz2
jajka1/3 szklanki
mleka1 szklanka
bułki tartejolej lub
smalec do smażeniaFarsz:2
cebule500g. oczyszczonych podgrzybków ( lub mieszanych
grzybów leśnych)1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz2 łyżki
masła klarowanego Przygotowanie:
Mięso pokroić w 1 cm. plastry, rozbić cienko.Każdy kawałek oprószyć
solą i
pieprzem.Farsz:
Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować w wodzie z dodatkiem
soli i
octu w
między czasie zbierając szumowiny, odcedzić, pokroić drobno.
Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać
masło, wrzucić
cebulę a gdy się zeszkli dodać
grzyby.Smażyć kolejne 5 min.na minimalnym gazie, co jakiś czas mieszając.Pod koniec smażenia farsz doprawić
solą ,
pieprzem i
natką pietruszki.Na każdy plaster
mięsa nakładać farsz, zawinąć brzegi do środka a następnie zwinąć w rulon.Roladki obtaczać w roztrzepanych jajkach z
mlekiem a następnie w
bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.Podawać np. z gotowanymi
ziemniakami i
ogórkiem kiszonym.


Smacznego