ßßß
1,5kg schabu2 cebulemlekosól , pieprzFarsz:0,5 kg pieczarek2 cebule1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
100 g sera żółtego w kawałku100 g masła 82%sól , pieprz2 łyżki masłaPaniera:3 jajka4 łyżki mleka2 szklanki bułki tartejsmalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:Schab myjemy , osuszamy.Kroimy w 2 cm. plastry , rozbijamy cienko.Cebulę obieramy , kroimy w piórka.W pojemniku układamy warstwy schabu , przykrywamy piórkami cebuli oraz oprószamy solą i pieprzem.Czynność powtarzamy do wykończenia składników.Całość zalewamy mlekiem , odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia schab wyjmujemy z mleka , osuszamy na ręczniku papierowym.Farsz:Obrane pieczarki oraz cebulę kroimy w małą kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę , dodajemy pieczarki.Smażymy do odparowania płynu , doprawiamy solą i pieprzem.Wsypujemy natkę pietruszki , mieszamy.Ser żółty oraz masło kroimy w paski.Na każdym plastrze schabu rozsmarowujemy farsz pieczarkowy , kładziemy pasek sera i masła.Zwijamy ścisło roladki.Panierka:Jajka mieszamy z mlekiem.Każdą roladkę maczamy w jajkach a następnie w bułce tartej.Tłuszcz rozgrzewamy.Smażymy mięso na rumiano z obu stron.Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego