Wykonanie



Ja zrobiłam tę
galaretkę z
mięsa drobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić
galaretkę z
mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :)Składniki :1 pojedynczy
filet z kurczaka1 udko
żelatynawłoszczyznasól,
pieprz 3-4 ziarnka,
liść laurowy,
koperek, 2 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:Umyte
mięso gotujemy w około litrze
wodyDokładamy pokrojone warzywa,
liść laurowy,
pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości
mięsaUgotowane
mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy,
wywar cedzimy, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzemMięso układamy w pojemniczkach lub w małych miseczkach, rozkładamy warzywa ( u mnie
marchew i
pietruszka) i pokrojony drobno
koperekW gorącym wywarze rozpuszczamy
żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty
czosnek - mieszamy
Wywarem zalewamy
mięso w pojemniczkach, po stężeniu
galaretki zjadamy ją skropioną
sokiem z cytryny.Schłodzoną wstawiamy do lodówki .Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce.Gdy mam nadmiar
galaretki to po wlaniu do słoiczków poddaję krótkiej pasteryzacji.Wyjęcie takiej
galaretki sprawia wtedy trudność, ale nie zawsze chodzi o nienaganną elegancję, a czasem o wygodę i praktyczność :)