ßßß Cookit - przepis na Galaretka z mięsa drobiowego

Galaretka z mięsa drobiowego

nazwa

Wykonanie

Ja zrobiłam tę galaretkę z mięsa drobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :)
Składniki :
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 udko
żelatyna
włoszczyzna
sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Umyte mięso gotujemy w około litrze wody
Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa
Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy, wywar cedzimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Mięso układamy w pojemniczkach lub w małych miseczkach, rozkładamy warzywa ( u mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek
W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy
Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny.
Schłodzoną wstawiamy do lodówki .
Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce.
Gdy mam nadmiar galaretki to po wlaniu do słoiczków poddaję krótkiej pasteryzacji.
Wyjęcie takiej galaretki sprawia wtedy trudność, ale nie zawsze chodzi o nienaganną elegancję, a czasem o wygodę i praktyczność :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/03/galaretka-z-miesa-drobiowego.html