Wykonanie

Składniki:Ciasto na naleśniki:350 ml
mleka150 ml
wody,gazowana jest tu lepsza1
jajko13-15 kopiastych łyżek
mąki,
sólPodane składniki należy dobrze zmiksować i pozostawić ciasto choć na 15 min. by "odpoczęło".Po tym czasie smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu około 10-11 naleśników.Na moją patelnię o średnicy ponad 20cm. nalewam około 50-60 ml ciasta. Dobrze by nie były za grube , bo źle będzie się je faszerować.Po usmażeniu przykrywamy naleśniki talerzem, nabiorą trochę wilgoci i łatwiej poddadzą się naszym dalszym zabiegom :)Teraz przyrządzam farsz.Wspominałam o
mięsie z rosołu, które możemy tu właśnie wykorzystać.Mielimy je, dodajemy podsmażoną jedną dużą
cebulkę, dodajemy
sól, prawdziwy
pieprz mielony, mieloną
paprykę,
maggi w płynie oraz szczyptę
majeranku. Jeśli mamy pod ręką parę
pieczarek to drobniutko je siekamy i możemy tez dołożyć do naszego farszu. Wszystko mieszamy dokładnie,podsmażamy krótko na
oleju ( ja do smażenia używam rzepakowego , z pestek
winogrona lub
ryżowego-ale on jest
drogi :( ).Gdyby nadzienie było za suche należy dodać całe
jajko i energicznie połączyć składniki.Ciepłym farszem smaruję cienko ciasto naleśnika.Zwijam w sposób pokazany na zdjęciu.Obtaczam w
jajku i
bułce.Obsmażam krótko do lekkiego zarumienienia na
oleju.Podaję je do barszczu czerwonego lub białego. Z
żurkiem tez będą pyszne. Przepis na barszcz czerwony tez podam ...wkrótce :)


To danie to jest małe co nieco, to uwielbia mój Syn...:)