ßßß Cookit - przepis na Baranina po pekińsku

Baranina po pekińsku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
udziec barani 0.25 kilogramów
olej jadalny 0.6 szklanek
groszek zielony 0.5 szklanek
pieczarka 0.5 szklanek
dymka 2 łyżek stołowych
imbir 1 łyżek deserowych
czosnek 1 ząbki
chili według uznania
sól 1 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 1 łyżek stołowych
glutasól według uznania
jajko 1 sztuk
sos sojowy 2 łyżek stołowych
woda 0.6 szklanek
cukier 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek stołowych
seler według uznania
Wykonanie:
1. Do marynaty włożyć mięso, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 30 min.2. Wymieszać składniki sosu, odstawić. 3. Mięso smażyć przez 2min., na mocno rozgrzanym oleju, stale mieszając.4. Seler i groszek smażyć przez minutę przełożyć na talerzyk.5. Z patelni odlać nadmiar oleju, dodać mięso, posypać chlli, mieszając smażyć przez minutę, przełożyć na talerzyk.6. Dodać dymkę, imbir i czosnek, mieszając smażyć przez 30 sek. Włożyć mięso i groszek, wymieszać. Wlać sos, stale mieszając, podgrzewać, aż sos będzie gęsty.7. Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze MAN-TDUProporcje dla 2-3 osób
Uwagi:
barani udziec lub comber pokrojony w cienkie paski, seler drobno posiekany, świeży lub mrożony zielony groszek, pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, dymki pokrojona lub 3 łyżki szczypiorku, 1 łyżka posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku, roztarty ząbek czosnku, szczypta chlli lub ostrej papryki Marynata: 1 łyżeczka soli, 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki (dowolnie), 1 łyżka oleju jadalnego, szczypta glutasoli lub "Jarzynki" (Vegety), 1 jajo lekko roztrzepane1 łyżka mąki ziemniaczanej Sos : 2 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki przyprawy maggi, 1 łyżka wody, 1 kopiasta łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki wody
Kuchnia Chińska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: dragon
Data: 2011-02-26
a co z pieczarkami?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2216/Baranina-po-pekinsku