Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
udziec barani 0.25 kilogramów
olej jadalny 0.6 szklanek
groszek zielony 0.5 szklanek
pieczarka 0.5 szklanek
dymka 2 łyżek stołowych
imbir 1 łyżek deserowych
czosnek 1 ząbki
chili według uznania
sól 1 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 1 łyżek stołowychglutasól według uznania
jajko 1 sztuk
sos sojowy 2 łyżek stołowych
woda 0.6 szklanek
cukier 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek stołowych
seler według uznaniaWykonanie:1. Do marynaty włożyć
mięso, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 30 min.2. Wymieszać składniki sosu, odstawić. 3.
Mięso smażyć przez 2min., na mocno rozgrzanym
oleju, stale mieszając.4.
Seler i
groszek smażyć przez minutę przełożyć na talerzyk.5. Z patelni odlać nadmiar
oleju, dodać
mięso, posypać chlli, mieszając smażyć przez minutę, przełożyć na talerzyk.6. Dodać
dymkę,
imbir i
czosnek, mieszając smażyć przez 30 sek. Włożyć
mięso i
groszek, wymieszać. Wlać sos, stale mieszając, podgrzewać, aż sos będzie gęsty.7. Podawać natychmiast z
ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze MAN-TDUProporcje dla 2-3 osóbUwagi:
barani udziec lub comber pokrojony w cienkie paski,
seler drobno posiekany, świeży lub
mrożony zielony groszek,
pieczarki pokrojone w cienkie plasterki,
dymki pokrojona lub 3 łyżki
szczypiorku, 1 łyżka posiekanego świeżego korzenia
imbiru lub 1 łyżeczka
imbiru w proszku, roztarty ząbek
czosnku, szczypta chlli lub
ostrej papryki Marynata: 1 łyżeczka
soli, 1 łyżka
wytrawnego białego wina lub
czystej wódki (dowolnie), 1 łyżka
oleju jadalnego, szczypta glutasoli lub "Jarzynki" (
Vegety), 1
jajo lekko roztrzepane1 łyżka
mąki ziemniaczanej Sos : 2 łyżki
sosu sojowego lub 2 łyżeczki
przyprawy maggi, 1 łyżka
wody, 1 kopiasta łyżeczka
cukru, 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki
wodyKuchnia ChińskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: dragonData: 2011-02-26a co z pieczarkami?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: