Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 800 gramów
szalotki 200 gramów
śliwki suszone 100 gramów
bulion 1,5 szklanekprzecier z
jabłek 2 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek deserowych
mąka 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
suszone śliwki lub
gruszki moczyć przez noc w niewielkiej ilości
wody.Umyte, osuszone
żeberka obsmażyć na
oleju, włożyć oczyszczone
cebulki, podlać
bulionem, dodać
imbir i dusić pod przykryciem 20 minut.Wyjąć
żeberka i posmarować połową przecieru z
jabłek lub
gruszek.Resztę przecieru dodać do sosu, doprawić
musztardą,
solą oraz
pieprzem. Zagęścić sos
mąką rozprowadzoną 2 łyżkami
wody i zagotować. Dodać namoczone
owoce pokrojone w paseczki i odstawić.Podgrzać sos po 30 minutach i polać nim ułożone na półmisku
żeberka. Całość posypać posiekana
natką. Podawać z kopytkami oraz surówką z
czerwonej kapusty lub z
sałatą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: