ßßß Cookit - przepis na Żeberka w owocowym sosie

Żeberka w owocowym sosie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 800 gramów
szalotki 200 gramów
śliwki suszone 100 gramów
bulion 1,5 szklanek
przecier z jabłek 2 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek deserowych
mąka 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte suszone śliwki lub gruszki moczyć przez noc w niewielkiej ilości wody.
Umyte, osuszone żeberka obsmażyć na oleju, włożyć oczyszczone cebulki, podlać bulionem, dodać imbir i dusić pod przykryciem 20 minut.
Wyjąć żeberka i posmarować połową przecieru z jabłek lub gruszek.
Resztę przecieru dodać do sosu, doprawić musztardą, solą oraz pieprzem. Zagęścić sos mąką rozprowadzoną 2 łyżkami wody i zagotować. Dodać namoczone owoce pokrojone w paseczki i odstawić.
Podgrzać sos po 30 minutach i polać nim ułożone na półmisku żeberka. Całość posypać posiekana natką. Podawać z kopytkami oraz surówką z czerwonej kapusty lub z sałatą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12981/Zeberka-w-owocowym-sosie