Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 100 gramów
cukier 250 gramów
żółtka 1 sztuk
jajka 4 sztuk
mąka 170 gramów
serek mascarpone 500 gramów
twarożek 500 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
śliwki 750 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowychlistki
melisy według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła, 50g
cukru,
żółtka, 1 łyżki zimnej
wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Oczyszczone
śliwki wypestkować i 250g
owoców pokroić w paski.Utrzeć
twarożek z
mascarpone, 200g
cukru,
sokiem cytrynowym,
jajkiem i
budyniem, dodać pokrojone
śliwki.Rozwałkować ciasto na placek o średnicy 34 cm i przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć brzegi i wyłożyć masę
serową. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Jeżeli wierzch będzie się przypiekał, należy przykryć do folią aluminiowa. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić ciasto w formie na ok. 30 minut.Wyjąc ciasto z formy i ostudzić. Pokroić resztę
śliwek w paski i ułożyć na cieście oraz ozdobić listkami
melisy. Można podawać z
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: