ßßß Cookit - przepis na Ciasto śliwkowe z sernikową falą

Ciasto śliwkowe z sernikową falą

nazwa

Wykonanie

Na powitanie jesieni, upiekłam to kolorowe, pachnące śliwkami i karmelem ciasto . Połączenie śliwki i sernika . Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt znakomity. Ciasto jest wilgotne dzięki śliwkom, puszyste i pachnące, przełamane delikatnymi falami z sera. Zadowoli i amatorów serników i wielbicieli śliwek, a charakterystyczny smak i zapach cukru muscovado dodaje mu ciekawego i egzotycznego posmaku, choć myślę, że i ze zwykłym cukrem by się sprawdziło, choć na pewno nie byłoby tak pachnące i nie miałoby tej pięknej miodowej barwy. Przepis na to pyszne ciasto, wzięłam ze strony sieci Waitrose .
200 g serka kremowego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
3 łyżki drobnego cukru
4 średnie jajka
175 g masła. miękkiego
175 g ciemnego cukru muscovado
200 g mąki ze środkiem spulchniającym
400 g dojrzałych śliwek, przepołowionych, wypestkowanych i grubo pokrojonych
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy blachę o wymiarach 28 na 18 cm i wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ponad brzeg blachy.
W misce, ucieramy serek, dodajemy ekstrakt wanilii, cukier i jedno z jajek. Ucieramy za pomocą ręcznego miksera, aż masa serowa będzie gładka.
W oddzielnej misce umieszczamy pozostałe jajka, masło, cukier muscovado i mąkę. Ucieramy przez ok 2 minuty aż masa będzie kremowa i jasna.
Wykładamy połowę masy z mąką na blachę, a na nią połowę masy serowej, rozsmarowując ją w nierówne zawijasy. Umieszczamy na to połowę śliwek. Na śliwki wykładamy resztę masy z mąką i pozostałą masą serową. Na wierzch rozsypujemy pozostałe śliwki.
Pieczemy przez 45 min. Nie spiekać za bardzo, gdyż ciasto utraci wtedy swą wilgotność. Pozostawić w blaszce do wystygnięcia. Podawać na cieplo lulb na zimno, z lodami...ale obędzie się i bez lodów:)
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/09/ciasto-liwkowe-z-sernikow-fal.html