Wykonanie
Na powitanie jesieni, upiekłam to kolorowe, pachnące
śliwkami i karmelem ciasto . Połączenie
śliwki i sernika . Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt znakomity. Ciasto jest wilgotne dzięki
śliwkom, puszyste i pachnące, przełamane delikatnymi falami z
sera. Zadowoli i amatorów serników i wielbicieli
śliwek, a charakterystyczny smak i zapach
cukru muscovado dodaje mu ciekawego i egzotycznego posmaku, choć myślę, że i ze zwykłym
cukrem by się sprawdziło, choć na pewno nie byłoby tak pachnące i nie miałoby tej pięknej miodowej barwy. Przepis na to pyszne ciasto, wzięłam ze strony
sieci Waitrose .
200 g
serka kremowego1 łyżeczka ekstraktu
wanilii3 łyżki drobnego
cukru4 średnie
jajka175 g
masła. miękkiego175 g ciemnego
cukru muscovado200 g
mąki ze środkiem spulchniającym400 g dojrzałych
śliwek, przepołowionych, wypestkowanych i grubo pokrojonychPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy blachę o wymiarach 28 na 18 cm i wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ponad brzeg blachy.W misce, ucieramy
serek, dodajemy ekstrakt
wanilii,
cukier i jedno z
jajek. Ucieramy za pomocą ręcznego miksera, aż masa serowa będzie gładka.W oddzielnej misce umieszczamy pozostałe
jajka,
masło,
cukier muscovado i
mąkę. Ucieramy przez ok 2 minuty aż masa będzie kremowa i jasna.Wykładamy połowę masy z
mąką na blachę, a na nią połowę masy serowej, rozsmarowując ją w nierówne zawijasy. Umieszczamy na to połowę
śliwek. Na
śliwki wykładamy resztę masy z
mąką i pozostałą masą
serową. Na wierzch rozsypujemy pozostałe
śliwki.Pieczemy przez 45 min. Nie spiekać za bardzo, gdyż ciasto utraci wtedy swą wilgotność. Pozostawić w blaszce do wystygnięcia. Podawać na cieplo lulb na zimno, z
lodami...ale obędzie się i bez
lodów:)