Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasa marcepanowa 200 gramów
margaryna 150 gramów
cukier 300 gramów
jajka 5 sztuk
żółtka 1 sztuk
bułka tarta 1 łyżek stołowych
ser mielony 500 gramów
śliwki 750 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
serek mascarpone 250 gramów
mąka 225 gramów
budyń waniliowy 1 sztukWykonanie:Marcepan pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z przesianej
mąki,
margaryny, 125g
cukru,
żółtka oraz marcepana zagnieść kruche ciasto. 2/3 kruszonki przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć do
spodu rękoma oraz posypać na wierzchy równomiernie
bułka tartą i wstawić na 30 minut do lodówki.Utrzeć
jajka, 175g
cukru oraz
cukier waniliowy, dodając stopniowo oba
serki i
budyń. Część masy wyłożyć na ciasto, a na
masie ułożyć 2/3 oczyszczonych
śliwek bez pestek i zalać pozostałą masą, wygładzić. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Po 25 minutach pieczenia wyjąc ciasto i ułożyć na wierzchu pozostałe
śliwki oraz rozłożyć resztę kruszonki. piec dalej w tej samej temperaturze, wystudzić w piekarniku. Oprószyć
cukrem pudrem lub ozdobić
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: