ßßß Cookit - przepis na Tort serowy nadziewany śliwkami

Tort serowy nadziewany śliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masa marcepanowa 200 gramów
margaryna 150 gramów
cukier 300 gramów
jajka 5 sztuk
żółtka 1 sztuk
bułka tarta 1 łyżek stołowych
ser mielony 500 gramów
śliwki 750 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
serek mascarpone 250 gramów
mąka 225 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
Wykonanie:
Marcepan pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z przesianej mąki, margaryny, 125g cukru, żółtka oraz marcepana zagnieść kruche ciasto. 2/3 kruszonki przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć do spodu rękoma oraz posypać na wierzchy równomiernie bułka tartą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Utrzeć jajka, 175g cukru oraz cukier waniliowy, dodając stopniowo oba serki i budyń. Część masy wyłożyć na ciasto, a na masie ułożyć 2/3 oczyszczonych śliwek bez pestek i zalać pozostałą masą, wygładzić. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Po 25 minutach pieczenia wyjąc ciasto i ułożyć na wierzchu pozostałe śliwki oraz rozłożyć resztę kruszonki. piec dalej w tej samej temperaturze, wystudzić w piekarniku. Oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9325/Tort-serowy-nadziewany-sliwkami