ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasa marcepanowa 200 gramówmargaryna 150 gramówcukier 300 gramówjajka 5 sztukżółtka 1 sztukbułka tarta 1 łyżek stołowychser mielony 500 gramówśliwki 750 gramówcukier waniliowy 1 sztukserek mascarpone 250 gramówmąka 225 gramówbudyń waniliowy 1 sztukWykonanie:Marcepan pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z przesianej mąki, margaryny, 125g cukru, żółtka oraz marcepana zagnieść kruche ciasto. 2/3 kruszonki przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć do spodu rękoma oraz posypać na wierzchy równomiernie bułka tartą i wstawić na 30 minut do lodówki.Utrzeć jajka, 175g cukru oraz cukier waniliowy, dodając stopniowo oba serki i budyń. Część masy wyłożyć na ciasto, a na masie ułożyć 2/3 oczyszczonych śliwek bez pestek i zalać pozostałą masą, wygładzić. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Po 25 minutach pieczenia wyjąc ciasto i ułożyć na wierzchu pozostałe śliwki oraz rozłożyć resztę kruszonki. piec dalej w tej samej temperaturze, wystudzić w piekarniku. Oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: