ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 250 mililitrówdrożdże 50 gramówcukier 225 gramówmargaryna 250 gramówjajka 1 sztukmąka 800 gramówsól 1 szczyptacukier waniliowy 2 łyżek deserowychśliwki 1,5 kilogramówWykonanie:Lekko podgrzać 100 ml mleka. Przesiać do miski 500g maki i zrobić w środku zagłębienie. Rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz 25g cukru. dodać do maki i delikatnie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Rozpuścić 100g margaryny i wymieszać z 150 ml mleka. Dodać do ciasta razem z jajkiem, 50g cukru i szczyptą soli. Dokładnie zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Rozpuścić 150g margaryny. Wsypać do miski 300g przesianej mąki, 125g cukru oraz cukier waniliowy i starannie całość wymieszać. Dodać tłuszcz i zagnieść palcami na kruszonkę.Oczyszczone, wypestkowane śliwki większe pokroić na ćwiartki. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i przełożyć do formy. Na wierzchu rozłożyć śliwki, posypać 25g cukru oraz kruszonką. przykryć i odstawić na 10 minut. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Można podawać z bitą śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: