ßßß Cookit - przepis na Kruszonkowe ciasto ze śliwkami

Kruszonkowe ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 250 mililitrów
drożdże 50 gramów
cukier 225 gramów
margaryna 250 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 800 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
śliwki 1,5 kilogramów
Wykonanie:
Lekko podgrzać 100 ml mleka. Przesiać do miski 500g maki i zrobić w środku zagłębienie. Rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz 25g cukru. dodać do maki i delikatnie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Rozpuścić 100g margaryny i wymieszać z 150 ml mleka. Dodać do ciasta razem z jajkiem, 50g cukru i szczyptą soli. Dokładnie zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozpuścić 150g margaryny. Wsypać do miski 300g przesianej mąki, 125g cukru oraz cukier waniliowy i starannie całość wymieszać. Dodać tłuszcz i zagnieść palcami na kruszonkę.
Oczyszczone, wypestkowane śliwki większe pokroić na ćwiartki. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i przełożyć do formy. Na wierzchu rozłożyć śliwki, posypać 25g cukru oraz kruszonką. przykryć i odstawić na 10 minut. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Można podawać z bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12836/Kruszonkowe-ciasto-ze-sliwkami