Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 250 mililitrów
drożdże 50 gramów
cukier 225 gramów
margaryna 250 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 800 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
śliwki 1,5 kilogramówWykonanie:Lekko podgrzać 100 ml
mleka. Przesiać do miski 500g
maki i zrobić w środku zagłębienie. Rozkruszone
drożdże wymieszać z ciepłym
mlekiem oraz 25g
cukru. dodać do
maki i delikatnie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Rozpuścić 100g
margaryny i wymieszać z 150 ml
mleka. Dodać do ciasta razem z
jajkiem, 50g
cukru i szczyptą
soli. Dokładnie zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Rozpuścić 150g
margaryny. Wsypać do miski 300g przesianej
mąki, 125g
cukru oraz
cukier waniliowy i starannie całość wymieszać. Dodać tłuszcz i zagnieść palcami na kruszonkę.Oczyszczone, wypestkowane
śliwki większe pokroić na ćwiartki. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na posypanym
mąką blacie i przełożyć do formy. Na wierzchu rozłożyć
śliwki, posypać 25g
cukru oraz kruszonką. przykryć i odstawić na 10 minut. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Można podawać z
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: