Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
żółtka 5 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
białka 5 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 175 gramów
śmietana kremowa 300 mililitrówpolewa z
gorzkiej czekolady 150 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Utrzeć
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym oraz 5 łyżkami ciepłej
wody na puszystą pianę. Ubić
białka z
solą na sztywną pianę i wyłożyć na masę
żółtkową. Całość oprószyć
mąka i wymieszać. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki.Zagotować
śmietanę. Posiekana polewę rozpuścić w
śmietanie. Krem włożyć na noc do lodówki, następnie ubić na sztywno.spód ciasta posmarować 2/3 kremu i przykryć drugim plackiem. Reszta kremu posmarować wierzch
tortu, oprószyć
kakao i
cukrem pudrem. Udekorować różyczkami z
bitej śmietany i jajeczkami z
czekolady.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: