Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 600 gramów
masło 125 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowychlaska
cynamonu 1 sztuk
cukier 100 gramów
mleko 1 szklanek
drożdże 42 gramów
mąka 500 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
dżem śliwkowy 400 gramów
galaretka jabłkowa 120 gramówWykonanie:Obrane
jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne i skropić
sokiem z cytryny. Do roztopionego 50g
masła dodać
jabłka,
cynamon i 50g
cukru. Dusić pod przykryciem 5 minut.
Drożdże rozprowadzić w podgrzanym
mleku i zagnieść z
mąką, 50g
cukru,
jajkiem,
solą oraz 75g
masła. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Na posypanej
mąka stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt ok. 60x45 cm. Posmarować
dżemem, pozostawiając przy brzegach ok. 2 cm wolnego miejsca.
Jabłka razem z
sokiem i
płatkami rozłożyć na
dżemie. Zrolować ciasto zaczynając od dłuższego brzegu. Wolny brzeg mocno docisnąć. Pokroić roladę na 16 kawałków. Rozłożyć
ciastka na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 10 minut. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Zagotować
galaretkę w pół szklanki
wody i lekko przestudzona posmarować jeszcze gorące
ciastka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPowyżej 1 rokuDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: