ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe ślimaczki

Jabłkowe ślimaczki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 600 gramów
masło 125 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
laska cynamonu 1 sztuk
cukier 100 gramów
mleko 1 szklanek
drożdże 42 gramów
mąka 500 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
dżem śliwkowy 400 gramów
galaretka jabłkowa 120 gramów
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Do roztopionego 50g masła dodać jabłka, cynamon i 50g cukru. Dusić pod przykryciem 5 minut.
Drożdże rozprowadzić w podgrzanym mleku i zagnieść z mąką, 50g cukru, jajkiem, solą oraz 75g masła. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt ok. 60x45 cm. Posmarować dżemem, pozostawiając przy brzegach ok. 2 cm wolnego miejsca. Jabłka razem z sokiem i płatkami rozłożyć na dżemie. Zrolować ciasto zaczynając od dłuższego brzegu. Wolny brzeg mocno docisnąć. Pokroić roladę na 16 kawałków. Rozłożyć ciastka na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 10 minut. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Zagotować galaretkę w pół szklanki wody i lekko przestudzona posmarować jeszcze gorące ciastka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Powyżej 1 roku
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12799/Jablkowe-slimaczki