Wykonanie
Składniki:20 g świeżych
drożdży200 ml letniego
mleka400 g
mąkiszczypta
soli1
jajko100 g
cukru + 1 łyżka75 g roztopionego
masła60-80 dag
jabłekgalaretka cytrynowa1/2 łyżeczki
cynamonuObrane
jabłka pokroić na kawałki, smażyć kilkanaście minut, dodać
cukier i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec duszenia dosypać
galaretkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Drożdże rozrobić z
mlekiem i 1 łyżką
cukru i odstawić na 15 minut. Połowę
mąki,
sól,
jajo i 75 g
cukru wymieszać z rozczynem
drożdżowym i roztopionym
masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą
mąkę. Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 50 min do wyrośnięcia. Ciasto energicznie zagnieść, a następnie rozwałkować. Na cieście rozsmarować przygotowane wcześniej
jabłka, posypać
cynamonem i deliktanie zwinąć, umieścić na przygotowanej blaszcze. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min. Pozostały
cukier wymieszać z
cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.Smacznego:)