ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa strucla z jabłkami

Drożdżowa strucla z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
20 g świeżych drożdży
200 ml letniego mleka
400 g mąki
szczypta soli
1 jajko
100 g cukru + 1 łyżka
75 g roztopionego masła
60-80 dag jabłek
galaretka cytrynowa
1/2 łyżeczki cynamonu
Obrane jabłka pokroić na kawałki, smażyć kilkanaście minut, dodać cukier i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec duszenia dosypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 minut. Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 50 min do wyrośnięcia. Ciasto energicznie zagnieść, a następnie rozwałkować. Na cieście rozsmarować przygotowane wcześniej jabłka, posypać cynamonem i deliktanie zwinąć, umieścić na przygotowanej blaszcze. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/09/Drozdzowa-strucla-z-jablkami.html