ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z serem ricotta

Jabłecznik z serem ricotta

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 5 sztuk
jajka 3 sztuk
sok z cytryny 11 łyżek stołowych
masło 200 gramów
masło 1 łyżek stołowych
cukier 200 gramów
mąka 250 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
serek ricotta 150 gramów
cukier puder 100 gramów
likier migdałowy 2 łyżek stołowych
śmietana kremowa 200 gramów
Wykonanie:
Obrane 4 jabłka pokroić na 4 ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Owoce pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Miękkie 200g masła utrzeć z cukrem i skórka cytrynową, dodając stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ser. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy natłuszczonej i wysypanej zmielonymi migdałami. na cieście ułożyć jabłka. Piec 60 minut w 180 stopniach.
Wymieszać cukier puder z 2 łyżkami soku z cytryny oraz likierem migdałowym i skropić ciasto. Z umytych jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i poddusić na łyżce masła. Polać 4 łyżkami soku z cytryny. Ostudzone ciasto udekorować ubita śmietaną oraz plasterkami jabłka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12788/Jablecznik-z-serem-ricotta