« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 5 sztukjajka 3 sztuksok z cytryny 11 łyżek stołowychmasło 200 gramówmasło 1 łyżek stołowychcukier 200 gramówmąka 250 gramówskórka z cytryny - otarta 1 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychserekricotta 150 gramówcukier puder 100 gramówlikier migdałowy 2 łyżek stołowychśmietana kremowa 200 gramówWykonanie:Obrane 4 jabłka pokroić na 4 ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Owoce pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Miękkie 200g masła utrzeć z cukrem i skórka cytrynową, dodając stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ser. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy natłuszczonej i wysypanej zmielonymi migdałami. na cieście ułożyć jabłka. Piec 60 minut w 180 stopniach.Wymieszać cukier puder z 2 łyżkami soku z cytryny oraz likierem migdałowym i skropić ciasto. Z umytych jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i poddusić na łyżce masła. Polać 4 łyżkami soku z cytryny. Ostudzone ciasto udekorować ubita śmietaną oraz plasterkami jabłka.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: