ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówmargaryna 200 gramówjajka 1 sztukmiód 1 łyżek stołowychszparagi białe 5 sztukszparagi zielone 10 sztukocet 1 łyżek deserowychłosoś wędzony 150 gramówoliwa 1 łyżek stołowychsok z cytryny 1 sztukkoperek według uznaniacukier według uznaniapieprz biały według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Do przesianej mąki dodać margarynę, jajko, 2 łyżki wody, miód oraz szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. Wykroić kółeczka i szczelnie wylepić nimi foremki do babeczek odwrócone do góry dnem tak, aby utworzyły koszyczki. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzić i zdjąć koszyczki z foremek.W 1/2 litra osolonego wrzątku z dodatkiem szczypty cukru i łyżeczki octu gotować 3 minuty oczyszczone białe szparagi. Dodać oczyszczone zielone szparagi i gotować razem jeszcze 5 minut, odcedzić. Ostudzone szparagi pokroić na równe, dość krótkie odcinki i połączyć z łososiem.Wymieszać oliwę z sokiem z jednej cytryny. Dodać łyżkę wody i odrobinę soli. Tym sosem polać szparagi z łososiem. Poukładać w koszyczkach porcje równej wielkości, oprószyć pieprzem i udekorować koperkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: