ßßß Cookit - przepis na Szparagowa sałatka z łososiem w tartinkach

Szparagowa sałatka z łososiem w tartinkach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
margaryna 200 gramów
jajka 1 sztuk
miód 1 łyżek stołowych
szparagi białe 5 sztuk
szparagi zielone 10 sztuk
ocet 1 łyżek deserowych
łosoś wędzony 150 gramów
oliwa 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
koperek według uznania
cukier według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać margarynę, jajko, 2 łyżki wody, miód oraz szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. Wykroić kółeczka i szczelnie wylepić nimi foremki do babeczek odwrócone do góry dnem tak, aby utworzyły koszyczki. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzić i zdjąć koszyczki z foremek.
W 1/2 litra osolonego wrzątku z dodatkiem szczypty cukru i łyżeczki octu gotować 3 minuty oczyszczone białe szparagi. Dodać oczyszczone zielone szparagi i gotować razem jeszcze 5 minut, odcedzić. Ostudzone szparagi pokroić na równe, dość krótkie odcinki i połączyć z łososiem.
Wymieszać oliwę z sokiem z jednej cytryny. Dodać łyżkę wody i odrobinę soli. Tym sosem polać szparagi z łososiem. Poukładać w koszyczkach porcje równej wielkości, oprószyć pieprzem i udekorować koperkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12673/Szparagowa-salatka-z-lososiem-w-tartinkach