ßßß Cookit - przepis na Borówkowa tarta z bezą

Borówkowa tarta z bezą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
borówki 300 gramów
margaryna 125 gramów
cukier 350 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
mąka 275 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mleko 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Oczyścić 250g borówek. Miękką margarynę lub masło utrzeć z 100g cukru, solą i cukrem waniliowym. 4 żółtka oraz 2 całe jajka stopniowo dodać do masy i ucierając. Dodać przesianą, wymieszana z proszkiem mąkę, mleko i wymieszać na jednolite ciasto. Połączyć z borówkami. Przełożyć ciasto do natłuszczonej, wysypanej mąką formy do tarty. Piec 25 minut w 175 stopniach.
Ubić białka dodając stopniowo 250g cukru i sok z cytryny. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tartę wyjąć z piekarnika. Sztywną pianę wyłożyć na wierzch ciasta, formując łagodne fale. Piec kolejne 20 minut w tej samej temperaturze. Wystudzone ciasto udekorować owocami i oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi:
Borówki można zastąpić jagodami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12568/Borowkowa-tarta-z-beza