ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoborówki 300 gramówmargaryna 125 gramówcukier 350 gramówsól 1 szczyptacukier waniliowy 1 sztukjajka 6 sztukmąka 275 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychmleko 3 łyżek stołowychsok z cytryny 4 łyżek stołowychcukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyścić 250g borówek. Miękką margarynę lub masło utrzeć z 100g cukru, solą i cukrem waniliowym. 4 żółtka oraz 2 całe jajka stopniowo dodać do masy i ucierając. Dodać przesianą, wymieszana z proszkiem mąkę, mleko i wymieszać na jednolite ciasto. Połączyć z borówkami. Przełożyć ciasto do natłuszczonej, wysypanej mąką formy do tarty. Piec 25 minut w 175 stopniach.Ubić białka dodając stopniowo 250g cukru i sok z cytryny. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tartę wyjąć z piekarnika. Sztywną pianę wyłożyć na wierzch ciasta, formując łagodne fale. Piec kolejne 20 minut w tej samej temperaturze. Wystudzone ciasto udekorować owocami i oprószyć cukrem pudrem.Uwagi:Borówki można zastąpić jagodami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: