Wykonanie
Uwielbiam ten przepis na drożdżówkę, bo wychodzi zawsze. Drożdżówka wyrasta wysoko i jest przyjemnie puchata :) Uwielbia ja moja mama, szczególnie na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Jej zapach przypomina wakacje u babci, a w połączeniu z
jagodami i szklanką
mleka – to po prostu „niebo w gębie”!!Zatem dzisiaj w pozytywnym nastroju mając przed sobą wizję weekendu :) zakupiłam pod Opałkiem kilka kubeczków
jagód od uszczęśliwionego pana, który najchętniej sprzedałby mi jeszcze
cukinię i
imbir :) Dodatkowo określił mnie miłą
panią, bo chyb rzeczywiście dzisiaj „miło” mi z oczu patrzyło i miałam Re-we-la-cy-jny humor!W tym
poście przepis z
jagodami, ale można zrobić ten sam przepis bez
owoców lub z
rodzynkami, dodanymi do ciasta – także jest pyszna!Składniki na ciasto:100 gram świeżych
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka250 gram
margaryny4,5 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
cukru pudru1
cukier waniliowy4
jajkaodrobina
solijagody świeżeKruszonka:½ szklanki
cukru pudru¾ szklanki
mąki krupczatki125 gram
margaryny1
cukier waniliowyDrożdże rozkruszyć do miski, zasypać jednym
cukrem waniliowym oraz szklanką ciepłego
mleka (nie gorącego).Przykryć ściereczką miskę i odstawić na 20-30 minut, aby
drożdże wyrosły.Następnie dodać
jajka, stopioną
margarynę, przesiać
mąkę,
cukier waniliowy,
cukier puder, mieszać aż ciasto utworzy jednolitą masę. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę (może być krócej), przykryć ściereczką. Kruszonkę zrobić z ½
margaryny, ½ szklanki
cukru pudru i 2/3 szklanki
mąki krupczatki. Zagniatać palcami.Wyłożyć ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułożyć umyte
jagody, Posypać ciasto kruszoną i piec w temp.180 stopni od 40 min do 60 minut. Jak boki zaczną odchodzić od formy wyjąć, podawać drożdżówkę z
mlekiem lub na zimno do
kawy.
Przepis bierze udział w akcji jagodowej: