ßßß Cookit - przepis na Żur śląski

Żur śląski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna razowa 200 gramów
czosnek 2 ząbki
skórka z chleba 1 sztuk
cukier według uznania
boczek wędzony 350 gramów
czosnek 1 ząbki
majeranek według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Zakwas: do kamiennego garnka wsypać mąkę i zalać gotowaną, letnią wodą, wymieszać z roztartymi 2 ząbkami czosnku, doprawić sola oraz cukrem, dodać skórkę z jednej kromki chleba. Przykryć gaza i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni.
Wywar ugotować z wędzonki i 2 litrów wody. Wyjąć miękki boczek i pokroić na kawałki. Do wywaru dodać pół litra zakwasu, przyprawić czosnkiem roztartym z sola i majerankiem. Jeszcze chwilę gotować. Na talerze przełożyć kawałki boczku i polać żurkiem. Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12419/Zur-slaski