Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna razowa 200 gramów
czosnek 2 ząbkiskórka z
chleba 1 sztuk
cukier według uznania
boczek wędzony 350 gramów
czosnek 1 ząbki
majeranek według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Zakwas: do kamiennego garnka wsypać
mąkę i zalać gotowaną, letnią
wodą, wymieszać z roztartymi 2 ząbkami
czosnku, doprawić
sola oraz
cukrem, dodać skórkę z jednej kromki
chleba. Przykryć gaza i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni.
Wywar ugotować z wędzonki i 2 litrów
wody. Wyjąć miękki
boczek i pokroić na kawałki. Do
wywaru dodać pół litra zakwasu, przyprawić
czosnkiem roztartym z
sola i
majerankiem. Jeszcze chwilę gotować. Na talerze przełożyć kawałki
boczku i polać
żurkiem. Podawać z
ziemniakami okraszonymi
słoniną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: