ßßß Cookit - przepis na Żurek borowikowy

Żurek borowikowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
Borowiki 500 gramów
bulion warzywny 1,5 litrów
ziele angielskie 3 ziarna
pieprz 6 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
ziemniaki 500 gramów
zakwas na żur 1 , 5 szklanek
boczek wędzony 150 gramów
cebula 1 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, pokrojone grzyby wrzucić na pół litra wrzątku i gotować 10 minut. Bulion zagotować z zielem, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz grzyby razem z wodą, w której się gotowały i gotować, aż staną się miękkie. Wlać żurek i razem zagotować. Pokrojony w kostkę boczek ze smażyć na chrupko, dodać posiekaną cebulę, zrumienić i dodać do zupy. Zaciągnąć śmietaną, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12403/Zurek-borowikowy