ßßß Cookit - przepis na Tortelli di zucca (pierożki z dynią)

Tortelli di zucca (pierożki z dynią)

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
jajka 5 sztuk
dynia 2 kilogramów
ciasteczka amaretti 150 gramów
gruszki marynowane 50 gramów
parmezan 100 gramów
cebula 0,25 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać jajka oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i odstawić na 60 minut.
Pokrojona w plastry dynię, obrać i usunąć pestki. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Przełożyć do miski i rozgnieść miąższ dyni widelcem. Dodać rozkruszone ciasteczka, pokrojone gruszki, starty parmezan, posiekana cebulę oraz natkę. mieszając, doprawić do smaku gałką, solą oraz pieprzem. Masa powinna być dość sucha.
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć prostokąty 4x8 cm. Na każdy nałożyć trochę nadzienia z dyni, złożyć po środku tak, aby powstały kwadratowe pierożki. Ugotować je w osolonym wrzątku. Podawać z roztopionym masłem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Jaj
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12354/Tortelli-di-zucca-(pierozki-z-dynia)