ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówjajka 5 sztukdynia 2 kilogramówciasteczka amaretti 150 gramówgruszki marynowane 50 gramówparmezan 100 gramówcebula 0,25 sztuknatka pietruszki 1 łyżek deserowychgałka muszkatołowa według uznaniamasło 2 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Do przesianej mąki dodać jajka oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i odstawić na 60 minut.Pokrojona w plastry dynię, obrać i usunąć pestki. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Przełożyć do miski i rozgnieść miąższ dyni widelcem. Dodać rozkruszone ciasteczka, pokrojone gruszki, starty parmezan, posiekana cebulę oraz natkę. mieszając, doprawić do smaku gałką, solą oraz pieprzem. Masa powinna być dość sucha.Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć prostokąty 4x8 cm. Na każdy nałożyć trochę nadzienia z dyni, złożyć po środku tak, aby powstały kwadratowe pierożki. Ugotować je w osolonym wrzątku. Podawać z roztopionym masłem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy mączne weg.Potrawy z JajPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: