Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ser mielony 350 gramów
żółtka 4 sztuk
cukier puder 120 gramówskórka z
pomarańczy - otarta 1 sztuksok z
pomarańczy 50 mililitrów
migdały mielone 60 gramów
cytryna 2 sztuk
cukier puder 130 gramów
woda 150 mililitrówWykonanie:Utrzeć
twaróg dodając stopniowo
żółtka,
cukier puder,
skórkę pomarańczowa oraz sok z
pomarańczy. Gładką masę wymieszać z mielonymi
migdałami. Przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie. Wystudzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Wyszorowane, sparzone
cytryny pokroić w cienkie plasterki, włożyć do rondla z 130g
cukru i
wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Uważać, aby
cytryny się nie przypaliły, odcedzić.Wyjęty z tortownicy zimny sernik, udekorować plasterkami
cytryny. Podawać z
jogurtem naturalnym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia GreckaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: