ßßß Cookit - przepis na Grecki sernik pomarańczowy

Grecki sernik pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser mielony 350 gramów
żółtka 4 sztuk
cukier puder 120 gramów
skórka z pomarańczy - otarta 1 sztuk
sok z pomarańczy 50 mililitrów
migdały mielone 60 gramów
cytryna 2 sztuk
cukier puder 130 gramów
woda 150 mililitrów
Wykonanie:
Utrzeć twaróg dodając stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczowa oraz sok z pomarańczy. Gładką masę wymieszać z mielonymi migdałami. Przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie. Wystudzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wyszorowane, sparzone cytryny pokroić w cienkie plasterki, włożyć do rondla z 130g cukru i wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Uważać, aby cytryny się nie przypaliły, odcedzić.
Wyjęty z tortownicy zimny sernik, udekorować plasterkami cytryny. Podawać z jogurtem naturalnym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Grecka
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12140/Grecki-sernik-pomaranczowy