ßßß Cookit - przepis na Lasagne

Lasagne

Wykonanie

« Powrót  
Lasagne
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron do lasagne 6 plastry
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleka 1.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
mięso mielone 1.5 kilogramów
cebule 2 sztuk
sos do spaghetti Winiary 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
sól według uznania
pieprz według uznania
bazylia według uznania
oregano według uznania
ser 30 dekagramów
Wykonanie:
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, by makaron troszkę zmiękł Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały.
Nadzienie: Do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Sos do spaghetti dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: Do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do utrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne i posypujemy częścią sera. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser. Można posypać oregano i bazylią Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 20 minut.
Autor: lajla94kke
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11254/Lasagne