Wykonanie
« Powrót  LasagneDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
makaron do lasagne 6 plastry
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleka 1.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
mięso mielone 1.5 kilogramów
cebule 2 sztuk
sos do spaghetti Winiary 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
sól według uznania
pieprz według uznania
bazylia według uznania
oregano według uznania
ser 30 dekagramówWykonanie:Gotujemy
makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, by
makaron troszkę zmiękł Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały.Nadzienie: Do garnka wkładamy
mięso. Dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki
cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Sos do spaghetti dodajemy do
mięsa. Wciskamy przez praskę
czosnek i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: Do rondelka wkładamy
masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy
mąkę i mieszamy do utrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część
mleka i energicznie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część
mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy
przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien
mieć konsystencje gęstej
śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Na dno wykładamy kolejno:
makaron, na to
sos beszamelowy, nadzienie
mięsne i posypujemy częścią
sera. I znowu:
makaron,
sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być
ser. Można posypać
oregano i
bazylią Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 20 minut.Autor: lajla94kkeZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: