Wykonanie
Efekt wspólnego kucharzenia ze znajomymi.
Ricotta jest tak delikatnym
serem, że nawet dodawanie wielu wymyślnych przypraw nie zmieniło łagodnego charakteru potrawy.Wielbiciel ostrzejszych doznań podgryzał danie
ostrymi papryczkami :)Składniki na 4 osoby:16 rur
makaronu cannelloniNadzienie:opakowanie
mrożonego szpinaku - teraz można użyć świeżego ok 250g1 opakowanie (200-250g)
sera ricotta1 poszatkowana
ostra papryczka2 poszatkowane ząbki
czosnkuPrzyprawy:
sól,
pieprz i starta
gałka muszkatołowa to podstawa, dalej dodajemy co nam się podoba i uważamy, że będzie pasowało do
szpinaku.Beszamel:3 łyżki
masła3 łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki
startego sera - ma być twardy i ostry, jak
parmezan. Osobiście polecam Dziugasa.ok 1 litra
mlekastarta
gałka muszkatołowasól,
pieprz.Wykonanie:
Szpinak podgrzewamy na małym ogniu podlewając odrobiną
wody. Dodajemy papryczki i
ricottę. Mieszamy, doprawiamy, odkładamy.Beszamel.W rondlu roztopić tłuszcz, dodać
mąkę, dobrze rozmieszać, kilka sekund niech się podsmaży. Teraz należy dodawać
mleko nie przestając energicznie mieszać, do tego najlepiej posłuży nam taka metalowa miotełka .
Mleko wlewać partiami, wtedy łatwiej jest całość i rozmieszać, aby nie było grudek i łatwiej kontrolować gęstość sosu. Sos powinien być troszkę bardziej rzadki niż standardowy beszamel. Na koniec wrzucamy
przyprawy oraz
ser. (Zostawcie troszkę
sera na przyozdobienie dania).Dobra Rada Jadźki:"
Sos beszamelowy jest dobry, jeśli masz wrażenie, ze zaraz odpadnie Ci ręką od mieszania".Teraz należy przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę, na dno wylewamy trochę beszamelu. Do każdej rurki należy napchać farsz i układać w naczyniu. Jeśli wyjdą nam 2 warstwy, wtedy trzeba pomiędzy warstwy wlać sos. Na koniec zalewamy resztą sosu, tak, żeby
makaron był nim przykryty.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min, aż
makaron będzie miękki.Danie podgryzaliśmy małymi
pomidorkami, papryczkami (ci hardzi), posypane resztką
sera i
kiełkami.Smacznego!