ßßß
1 dużą główkę kapustykawałek surowego boczku (ew. słoninki)1 jabłko1 pomidor1 cebula1 mała śmietana1 łyżka mąki1 łyżka oliwysól, cukierkoperekNa oliwie podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy grubo posiekaną kapustę i podlewamy1/2 szkl. wody. Dodajemy obranego ze skóry pomidora, jabłko starte na grubych oczkach,sól i cukier do smaku. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu, Boczek kroimy w kosteczkę,smażymy na patelni na rumiano. Wrzucamy do kapusty (tłuszcz, który się wytopiłzachowujemy) Gdy kapusta będzie miękka rozgrzewamy pozostały na patelni tłuszcz ipodsmażamy na złoto mąkę. W ten sposób powstałą zasmażkę dodajemy do kapusty,wlewamy śmietanę Posypujemy świeżym koperkiem i... wcinamy!Do kapustki najlepiej pasują młode ziemniaczki ale i z chlebem na kolację nikt nie gardzi:)Moje uwagi: dałam o wiele mniej śmietany, tak ze 3 łyżki słodkiej i to w zupełności wystarczyło.Podałam z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami. Bardzo dobre.Smacznego!