ßßß
Pomysł spotkał się z przyjęciem wręcz entuzjastycznym.Jak się okazuje nudnemu kurczakowi wystarczy tylko zmienić towarzystwo na makaronowe aby naraz awansował w rankingu atrakcyjności, ba - stał się obiektem godnym największego pożądania.Hmm... kolejny materiał do przemyśleń: c iekawe jaką szansę miałyby z makaronem krewetki, o których jak do tej pory córka nawet nie chce słyszeć?Zamierzam to przetestować.
Mimo, iż do potrawy użytych zostało dużo i dość wysokokalorycznych składników: makaron, mozarella, parmezan i rodzynki - jej wartość energetyczna wynosi zaledwie ok. 2100 kcal.Jak to możliwe?To skutek tego, iż ponad 50 % dania stanowią warzywa - głównie fenkuł, który jest obok selera jednym z najmniej kalorycznych warzyw na świecie (100 g kopru włoskiego zawiera zaledwie 12 kcal).To zresztą nie jedyna jego zaleta. Oprócz posiadanych typowych dla wszystkich warzyw walorów zdrowotnych, fenkuł może się jeszcze pochwalić ciekawą właściwością organoleptyczną - silnie anyżkowym posmakiem, który po obróbce cieplnej wprawdzie wyraźnie łagodnieje, niemniej wciąż jest przyjemnie wyczuwalny.W prezentowanym przeze mnie dzisiaj daniu połączenie anyżku z rodzynkową słodyczą sprawia, iż jego smak określić można jako wręcz wyrafinowany.Gorąco polecam wypróbowanie tegoż właśnie mariażu.:)Składniki:2 duże bulwy fenkułu pokrojonego w cienkie plastry2 pokrojone w talarki czerwone cebule1 łyżka soku z cytryny150 g małych pieczarek pokrojonych na ćwiartki1 łyżka oliwy z oliweksólpieprz225 g pełnoziarnistego makaronu typu penne60 g rodzynek225 g pokrojonego w małą kostkę filetu z piersi kurczaka400 g niskotłuszczowego serka z czosnkiem i ziołami /użyłam naturalnego 5% serka Turek, 2 ząbków rozgniecionego czosnku i łyżeczki suszonych ziół prowansalskich/125 g mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry /użyłam Zottarelli light firmy Zott/2 łyżki startego parmezanuopcjonalnie nać fenkułu do dekoracji
Wykonanie:Fenkuł i cebulę skrop sokiem z cytryny.Rozgrzej oliwę na bardzo dużej patelni (co najmniej 28 cm średnicy a jeszcze lepiej 32 - ewentualnie usmaż warzywa w dwóch porcjach pamiętając o podzieleniu na porcje również oliwy), wrzuć na nią fenkuł, cebulę i pieczarki, i smaż je na dużym ogniu tak długo aż wyparuje z nich woda, staną się miękkie i zaczną się przyrumieniać.Zagotuj wodę i do lekko osolonej wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.Podsmażone warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do dużej miski.Odcedź ugotowany makaron i połącz go z warzywami.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Do makaronu i warzyw dodaj rodzynki, surowe mięso z kurczaka a następnie ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.Połączone składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj bardzo szczelnie (im szczelniej, tym lepiej) plastrami mozzarelli, posyp parmezanem i włóż do gorącego piekarnika na 30 minut, aż ser przyrumieni się na złocistobrązowy kolor.Przybierz nacią fenkułu i natychmiast podawaj.Gotowe!
Bardzo smacznego !Źródło - "Dania niskotłuszczowe"