ßßß Cookit - przepis na SŁODKI CHLEB z daktylami i orzechami

SŁODKI CHLEB z daktylami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Słodki chleb z daktylami, orzechami włoskimi oraz siemieniem lnianym ma bardzo… ciekawy smak.
Moje Córki określiły go jako „śmieszny” ;)
Jest to stanowczo bardziej chleb niż ciasto, ale o zdecydowanie słodkim smaku.
Z wyglądu przypomina piernik lub chleb razowy.
Wypiek ten jest bardzo bogaty w cenny błonnik, który wspomaga przemianę materii.
Nam najbardziej smakował pokrojony na cienkie „kromki” i posmarowany twarożkiem Philadelphia.
Mniam :)
Chleb upiekłam na podstawie przepisu Gordona Ramsaya z jego książki pt.”Zdrowa kuchnia”.
Składniki: (forma keksówka 10×25 cm; ja użyłam zaokrąglonej długiej formy o wymiarach 10×30 cm)
50 g masła (+ do wysmarowania formy)
250 g daktyli, bez pestek i posiekanych
250 ml wrzącej wody
250 g mąki pszennej (u mnie luksusowa)
250 g mąki razowej (pszenna lub orkiszowa)
1/2 łyżeczki soli
100 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g posiekanych orzechów włoskich (ja następnym razem dam nawet 100 g; pasują i smakuję wprost wybornie)
30 g (2 łyżki) ziaren siemienia lnianego
Wykonanie:
Masło i posiekane daktyle zalać 250 ml gorącej wody. Mieszać do czasu aż masło się rozpuści, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Formę (najlepiej o nieprzywierającej powierzchni) nasmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Wymieszać razem oba rodzaje mąki, cukier, sól, siemie lniane i proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja, esencję waniliową i przestudzone (mogą być jeszcze lekko ciepłe, byle nie gorące!) daktyle wraz z zalewą. Wszystko razem wymieszać tak aby składniki się połączyły. Na koniec dodać posiekane orzechy i jeszcze raz wymieszać. (Uwaga: Autor radzi by nie mieszać ciasta zbyt długo. Tylko do czasu połączenia składników.)
Masę przełożyć do nasmarowanej formy. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony (wetknięty w ciasto patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).
Upieczony chleb wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Najlepiej smakuje posmarowany twarożkiem (np. typu Philadelphia) lub gęstym jogurtem.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/02/10/slodki-chleb-z-daktylami-i-orzechami