Wykonanie

Słodki
chleb z
daktylami,
orzechami włoskimi oraz
siemieniem lnianym ma bardzo… ciekawy smak.Moje Córki określiły go jako „śmieszny” ;)Jest to stanowczo bardziej
chleb niż ciasto, ale o zdecydowanie słodkim smaku.Z wyglądu przypomina piernik lub
chleb razowy.Wypiek ten jest bardzo bogaty w cenny błonnik, który wspomaga przemianę materii.Nam najbardziej smakował pokrojony na cienkie „kromki” i posmarowany
twarożkiem Philadelphia.Mniam :)
Chleb upiekłam na podstawie przepisu Gordona Ramsaya z jego książki pt.”Zdrowa kuchnia”.

Składniki: (forma keksówka 10×25 cm; ja użyłam zaokrąglonej długiej formy o wymiarach 10×30 cm)50 g
masła (+ do wysmarowania formy)250 g
daktyli, bez pestek i posiekanych250 ml wrzącej
wody250 g
mąki pszennej (u mnie luksusowa)250 g
mąki razowej (pszenna lub orkiszowa)1/2 łyżeczki
soli100 g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego50 g posiekanych
orzechów włoskich (ja następnym razem dam nawet 100 g; pasują i smakuję wprost wybornie)30 g (2 łyżki) ziaren
siemienia lnianego
Wykonanie:
Masło i posiekane
daktyle zalać 250 ml gorącej
wody. Mieszać do czasu aż
masło się rozpuści, a następnie odstawić do wystygnięcia.Formę (najlepiej o nieprzywierającej powierzchni) nasmarować
masłem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.Wymieszać razem oba rodzaje
mąki,
cukier,
sól,
siemie lniane i
proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane
jaja, esencję
waniliową i przestudzone (mogą być jeszcze lekko ciepłe, byle nie gorące!)
daktyle wraz z zalewą. Wszystko razem wymieszać tak aby składniki się połączyły. Na koniec dodać posiekane
orzechy i jeszcze raz wymieszać. (Uwaga: Autor radzi by nie mieszać ciasta zbyt długo. Tylko do czasu połączenia składników.)Masę przełożyć do nasmarowanej formy. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy
chleb jest upieczony (wetknięty w ciasto patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).Upieczony
chleb wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Najlepiej smakuje posmarowany
twarożkiem (np. typu Philadelphia) lub gęstym
jogurtem.Smacznego :)
