Wykonanie
Małżonek nieśmiało zaproponował, żebym zrobiła trochę piegusków na wyjazd. Postanowiłam zaryzykować i upiec
ciasteczka z przepisu, który wyskakuje jako pierwszy w wyszukiwarce . Do tego nazywa się jeszcze "Najlepszy". Okazało się, że jest to prawda.
Ciasteczka lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. A do tego
banalne w przygotowaniu. W porównaniu do oryginalnego przepisu zmniejszyłam o połowę ilość
cukru i tak polecam zrobić.
Składniki (na ok. 50 - 60 sztuk):200 g
masła w temperaturze pokojowej200 g
cukru trzcinowego2
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki gorącej
wodyszczypta
soli200 g
groszków czekoladowych130 g
orzechów włoskich, posiekanychWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem. Dodawać po jednym
jajku nadal ucierając. Dolać ekstrakt
waniliowy i wymieszać.
Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do utartego
masła razem z
solą. Dodać
mąkę,
czekoladę i
orzechy. Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto.3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Układać na blachach i każdą kulkę rozgnieść na płasko. Piec przez około 15 minut, aż
ciasteczka będą lekko brązowe (w oryginalnym przepisie 10 minut). Wystudzić na kratce.