Wykonanie
Dziś testowałam pierwszy z przepisów na
ciastka, z mojej nowej książki Pawła Małeckiego. Upiekłam
ciasteczka czekoladowe z
suszoną żurawiną- pychotka.Muszę przyznać, że internet to fajna sprawa, bolgi są super, ale jednak książka to książka, zwłaszcza pięknie wydana ze zdjęciami. Moje córusie uwielbiają usiąść na kanapie, wziąć właśnie tą książkę, pachnącą jeszcze nowością, na kolana i oglądać zdjęcia. Nie zapomnę obrazka jak ta nasza 3-latka oglądając zdjęcia proponowanych słodkości głaskała się po brzuszku i przy każdej nowej stronie szeptała: „moje ulubione”Jestem przekonana, że na blogu niebawem zagości więcej przepisów Pawła Małeckiego. Zainwestowałam w książkę, więc teraz
będę testować przepisy. A te które szczególnie przypadną mi do gustu odnotuję je tutaj:)

Składniki:170 g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
sody140 g miękkiego
masła30 g
kakao1
jajko1 opakowanie
cukru waniliowego180 g
cukru trzcinowego (lub ok 140 g drobnego białego)ok 50 g posiekanych
orzechów włoskich50 g posiekanej
białej czekolady50 g posiekanej
mlecznej czekolady100 g
suszonych żurawinszczypta
soliMasło ucieramy z
cukrem trzcinowym i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
jajko, przesianą
mąkę,
sodę i
kakao. Przy dodawaniu
mąki z
kakao mikser ustawiamy na najmniejsze obroty, a kiedy masa będzie dość sztywna mieszamy dalej łyżką drewnianą. Do wymieszanej masy dodajemy
orzechy,
żurawinę,
czekolady i szczyptę
soli. Ponownie mieszamy łyżką.Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy masę tworząc
ciasteczka. Proponuję wykładać małą łyżeczką, troszeczkę spłaszczając
ciastka. Ponieważ w czasie pieczenia
ciastka same jeszcze trochę się rozpłaszczają i rosną, przy układaniu ich na blasze należy zachować dość duże odstępy.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (bez tej funkcji w 190 stopniach) przez ok 15-18 minut. Jeśli będą krócej w piekarniku będą miały chrupiące brzegi a wilgotny środek, jeśli przytrzymamy je 18 minut, będą całe chrupiące.Zapewniam, że nie ma potrzeby piec ich dłużej, przy wyjmowaniu z pieca mogą wydawać się miękkie i niedopieczone, ale zaraz nabiorą chrupkości.polecam