ßßß
Składniki:170 g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka sody140 g miękkiego masła30 g kakao1 jajko1 opakowanie cukru waniliowego180 g cukru trzcinowego (lub ok 140 g drobnego białego)ok 50 g posiekanych orzechów włoskich50 g posiekanej białej czekolady50 g posiekanej mlecznej czekolady100 g suszonych żurawinszczypta soliMasło ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko, przesianą mąkę, sodę i kakao. Przy dodawaniu mąki z kakao mikser ustawiamy na najmniejsze obroty, a kiedy masa będzie dość sztywna mieszamy dalej łyżką drewnianą. Do wymieszanej masy dodajemy orzechy, żurawinę, czekolady i szczyptę soli. Ponownie mieszamy łyżką.Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy masę tworząc ciasteczka. Proponuję wykładać małą łyżeczką, troszeczkę spłaszczając ciastka. Ponieważ w czasie pieczenia ciastka same jeszcze trochę się rozpłaszczają i rosną, przy układaniu ich na blasze należy zachować dość duże odstępy. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (bez tej funkcji w 190 stopniach) przez ok 15-18 minut. Jeśli będą krócej w piekarniku będą miały chrupiące brzegi a wilgotny środek, jeśli przytrzymamy je 18 minut, będą całe chrupiące.Zapewniam, że nie ma potrzeby piec ich dłużej, przy wyjmowaniu z pieca mogą wydawać się miękkie i niedopieczone, ale zaraz nabiorą chrupkości.polecam