ßßß

Przyszła pora na jakiś przepis z kuchni Lidla. Tym razem z okazji upału postanowiłam zrobić dwa desery. Dzisiaj będą to ciasteczka. Są bardzo podobne do tych ciastek czekoladowych, które robiłam wcześniej.Idealnie nadają się do zapakowania w pudełeczko śniadaniowe i do podgryzania w parku, w zoo czy na placu zabaw. Fajne sąSkładniki:170 g mąki pszennej1 łyżeczka sody140 g masła (miękkiego)30 g kakao1 jajko1 opakowanie cukru wanilinowego180 g cukru trzcinowego50 g orzechów włoskich50 g czekolady białej (posiekanej)50 g czekolady mlecznej (posiekanej)100 g suszonej żurawinyszczypta soliMasło ucieramy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy (masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki).Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, czekoladę białą i mleczną, suszoną żurawinę oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce (zachowujemy duże odstępy między ciastkami). Ciastka delikatnie spłaszczamy.Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).przepis pochodzi z kuchnialidla.pl