Wykonanie


Przyszła
pora na jakiś przepis z kuchni Lidla. Tym razem z okazji upału postanowiłam zrobić dwa desery. Dzisiaj będą to
ciasteczka. Są bardzo podobne do tych
ciastek czekoladowych, które robiłam wcześniej.Idealnie nadają się do zapakowania w pudełeczko
śniadaniowe i do podgryzania w parku, w zoo czy na placu zabaw. Fajne sąSkładniki:170 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody140 g
masła (miękkiego)30 g
kakao1
jajko1 opakowanie
cukru wanilinowego180 g
cukru trzcinowego50 g
orzechów włoskich50 g
czekolady białej (posiekanej)50 g
czekolady mlecznej (posiekanej)100 g
suszonej żurawinyszczypta
soliMasło ucieramy z
cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą
mąkę z
sodą i
kakao oraz
jajko. Dokładnie mieszamy (masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej
łopatki).Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane
orzechy,
czekoladę białą i
mleczną,
suszoną żurawinę oraz szczyptę
soli. Ponownie dokładnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do
lodów lub łyżki układamy
ciastka na blaszce (zachowujemy duże odstępy
między ciastkami).
Ciastka delikatnie spłaszczamy.Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).przepis pochodzi z kuchnialidla.pl