Wykonanie
Zbliżają się Święta Wielkanocne, a wraz z nimi możliwość wypróbowania nowych przepisów na babki i mazurki...oczywiście w ciągu roku również się je piecze, ale teraz jakoś dodatkowo cieszą. Tym razem dość nietypowa babka...czekoladowa z
płatkami owsianymi. Dostałam w prezencie
kakao (które zresztą używam od wielu lat) i formę do babki, więc postanowiłam, że tym razem będzie mocny
czekoladowy akcent. Babka jest dość ciężka (nie ma zakalca, ale nie jest to typowa puszysta baba), a
płatki i
orzechy nadają ciastu ciekawą teksturę. Wyrazista w smaku, nieprzesłodzona. Długo pozostaje świeża.Pozostańcie czujni, ponieważ już w tym tygodniu rozpocznie się konkurs już trwa(KLIK) w którym będziecie mogli wygrać takie same zestawy jak na zdjęciu :)200 g
mąki pszennej250 g
płatków owsianych400 ml wrzącej
wody140 g
masła, w temp. pokojowej140 g
białego cukru100 g
brązowego cukru2
jaja40 g
kakao deserowego (niesłodzone)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli50 g
czekolady deserowej80 g
orzechów włoskich, posiekanych grubo
Płatki zalać wrzącą
wodą, odstawić aż
płatki zmiękną i przestygną (ok. 15 minut).Piekarnik nagrzać do 180°C.Do
płatków dodać
masło i
cukier. Zmiksować. Dodać
jajka, zmiksować do połączenia.Zmieszać razem
mąkę,
kakao,
sól,
sodę. Dodać do mokrych składników i zmiksować do połączenia.Na koniec dodać posiekaną
czekoladę i
orzechy. Wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka (ok. 55-60 minut). Po ok. 20-30 minutach wierzch babki można przykryć papierem do pieczenia, żeby się za mocno nie zarumieniła.Po wyłożeniu z piekarnika babkę odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i ostudzić.

Zapraszam do udziału w KONKURSIE .