Wykonanie
Od dawna moje dzieci proszą o tego typu
ciasteczka. Kiedyś robiłam je dosyć często, ostatnio jednak jakoś je omijam. Tym razem jednak przygotowałam i okazało się, że puszka szybko była pusta. Kupiłam już kolejne
groszki czekoladowe, więc pewnie niedługo znowu u nas zagoszczą.
Ciasteczka przygotowałam według przepisu Yammie's Noshery.
Składniki:115 g
masła w temperaturze pokojowej120 g
cukru trzcinowego1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego250 g
mąki pszennejszczypta
solipół łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
groszków czekoladowychWykonanie:
Masłu utrzeć z
cukrem. Dodawać
jajko i
wanilię i wymieszać ponownie, aż masa będzie gładka. Do utartej masy dodać
mąkę,
sól i proszek. Wymieszać, aż całość się połączy. Dodać
groszki czekoladowe i wymieszać. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasto odrywać po kawałku i formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć na blasze. Kłaść je w odstępach, bo
ciasteczka urosną. Piec około 10 - 13 minut na złoty kolor.