Pyszne, szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z gruszkami.Mocny, kakaowy smak przełamany słodkością gruszki sprawia, że ciasto znika w niebywałym tempie:)Polecam, szczególnie teraz, gdy sezon na gruszki w pełni :)SKŁADNIKI120 g miękkiego masła10 płaskich łyżek cukru trzcinowego3 jajka10 łyżek mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego kakao1 tabliczka czekolady deserowej4 małe gruszkiPRZYGOTOWANIEW malakserze ucieramy masło z 8 łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę.Mieszamy całość łyżką.Wylewamy do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy dookoła na cieście.Posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Smacznego :)źródło inspiracji