Wykonanie
...w zasadzie podwójnie, ale chyba
kakao się liczy jako
czekolada. W każdym razie - są przepyszne, wilgotne i sprężyste. Trafiłam na ten przepis poszukując moich idealnych muffinów
czekoladowych, i zatrzymałam się przy nim na dłużej, bo są fantastyczne.Składniki:225g
mąki pszennej25g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody2
jajka300ml
śmietany 12% (duży kubek)150g
cukru trzcinowego85g roztopionego
masła100g
białej czekolady - posiekanej100g
mlecznej czekolady - posiekanejKoszt: 8-10złCzas wykonania: szybciutki, ok. 30 minutWykonanie:W jednej misce mieszamy suche składniki (
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao,
cukier). Do drugiej wlewamy
śmietanę, roztrzepujemy ją z
jajkami, i wlewamy roztopione
masło. W zasadzie chyba powinno się czekać aż lekko wystygnie, ale ja się boga nie boję, i wlewałam takie dopiero-co. Roztrzepujemy, wlewamy do naszych suchych składników, mieszamy widelcem aż składniki się połączą. Nie za długo - grudki są ok! Wsypujemy posiekaną
czekoladę, i mieszamy. Nakładamy do blachy tradycyjnie wyłożonej papilotkami, lub wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut, do suchego patyczka.Teoretycznie porcja jest na 12 sztuk, w praktyce mnie wychodzi prawie 2x tyle, ale ja mam bardzo małe gniazda w blaszce. Smacznego~