Wykonanie
Wczoraj przejeżdżałam obok centrum handlowego. Zaczynali montować wielką choinkę. Wiem, że jest listopad że to wszystko to czysta komercja, że wszędzie jest tego za dużo i że dla większości ludzi jest to mocno drażniące.. Ale.. Nazwałabym siebie frajerem bożonarodzeniowym. Dlaczego? Bo to właśnie dla takich jak ja są te wszystkie ozdoby, bzdetki, świecidełka, świąteczne dodatki,
kubki,
herbatki, świeczki, kuchenne akcesoria i inne duperelki na których można zarobić. Gdybym mogła zakopałabym się w takich dodatkach i nie wychodziła do marca. Nie lubię zimy a te drobne świąteczne drobiazgi umilają mi czas i powodują, że jest mi jakoś tak ciepło, rodzinnie i domowo. Przypominają mi się święta u mnie w domu. Bardzo lubiłam i lubię ten czas. Ale do rzeczy... american cookies... Pamiętacie odcinek "Przyjaciół" w którym Monica prosiła Phoebe o przepis na idealna
ciasteczka jej babci? Przez pół odcinka piekły różne wersje aż w końcu okazało się, że był to przepis na
ciasteczka z Nestle Toll House. U nas nie ma tego wynalazku więc dodałam
czekoladę. To nie są po prostu jakieś tam zwykłe
ciastka. To najlepsze
ciastka jakie
jadłam! Idealne! Kruche,
czekoladowe i bardzo ale to bardzo smaczne. Jak na
ciastka przystało szybkie do zrobienia. Na pewno nie raz
wrócę do tego przepisu i jestem w stanie zrozumieć dlaczego Monica upiekła ponad 20 partii i tak bardzo chciała
mieć przepis.
Składniki:2 i 1/4 szklanki
maki pszennej1 płaska łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soliszklanka miękkiego
masła pokrojonego w kawałkipól szklanki
białego cukru3/4 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżka ekstraktu
waniliowego2 duże
jajkaszklanka
czekolady pokrojonej w kawałkipół szklanki
orzechów (użyłam laskowych)Wykonanie:
Orzechy laskowe pozbaw skóry (gdy rozgrzewam piekarnik wrzucam
orzechy na blachę i wstawiam do piekarnika na kilka minut- następnie wysypuję je na czystą szmatkę i pocierając usuwam skórę) i pokrój je na kawałki. Wszystkie składniki oprócz
czekolady i
orzechów wymieszaj w misce. Możesz pomóc sobie i wymieszać całość rękami. Dodaj
orzechy i
czekoladę. Znowu wymieszaj. Uformuj wałek i odcinaj kawałki ok 2 cm. Spłaszcz je palcami. Układaj na blaszce wyłożonej papierem lub mata do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 15 minut aż
ciasteczka lekko się zrumienią.Smacznego!