Wykonanie
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku:)Składniki:100 g
masła150 g
maki pszennej1/3 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej lub
proszku do pieczenia120 g
cukru brązowego, trzcinowego, drobnego120 g
cukru białego, drobnego1
jajko2 łyżki
cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii300 g
czekolady (po 100 g białej,
mlecznej i gorzkiej); 100 g
czekolady można zastąpić
orzechamiWykonanie:
Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Czekoladę połamać na kosteczki, każdą kostkę pokroić na 4 części.Piekarnik nagrzać do 160°C, przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
sodę,
cukier waniliowy i wymieszać.W drugiej misce ucierać
masło z dodatkiem
cukru trzcinowego i białego, oraz ekstraktu
waniliowego przez około 8 minut, aż będzie puszyste i jasne. Dodać
jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut.Dodać sypkie składniki, zmiksować, dodać posiekaną
czekoladę i wymieszać dłonią lub łyżką.Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wykładać na blachę, zachowując kilkunastocentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce zmieści się 9 porcji (ciasto rośnie i rozlewa się w piekarniku).Pieczemy przez około 14-15 minut,aż brzegi
ciastek zaczną się rumienić.
Ciastka wyciągamy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące. Z podanych proporcji wychodzi 3 blachy
ciastek.SMACZNEGO !!!