Wykonanie
Z książki Ramsaya „Zdrowa kuchnia” wypróbowałam już kilka przepisów, więc czytelnicy bloga mogą pamiętać np. jego korzenne ciasto z
jabłkami. Dzisiaj zapraszam na
daktylowe z dodatkiem melasy i
orzechów ziemnych. W oryginale jest jeszcze
siemię lniane, ale ja zawsze coś zmieniam w przepisach;) Nie zmienia to oczywiście faktu, że chlebek jest po prostu przepyszny! Na zdjęciu te ciemniejsze miejsca to nie zakalec, a
daktyle, przyjemnie ciągnące. To dzięki tym
owocom ciasto jest tak niesamowite: słodkie, bez dużej ilości tłuszczu, dość wilgotne (było dobre ponad tydzień!). Do tego jest zbite i konkretne, a przy tym całkiem zdrowe, polecam.- 50g masła+ do nasmarowania- 250g
suszonych daktyli,pokrojonych w drobną kostkę- 2 łyżki melasy- 250ml
wody- 250g
mąki pszennej- 250g
mąki razowej- szczypta
soli- 110g
cukru (oryginalnie 125g)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2
jajka- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowgo- 50g
orzechów włoskich, posiekanych1) W ustawionym na niedużym ogniu sporym rondlu umieścić
masło,
daktyle, melasę i
wodę. Mieszać, aż
masło i melasa się rozpuszczą.2) Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.3) Wsypać do miski
mąkę,
sól,
cukier i
proszek do pieczenia.4) Zrobić wgłębienie, dodać
jajko, ekstrakt i mieszankę
daktylową.5) Wymieszać dokładnie, ale niezbyt długo.6) Wmieszać
orzechy i przełożyć do keksówki o długości 25cm.7) Wyrównać powierzchnię i piec w temperaturze 170 st. Cprzez 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).8) Wyłożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.Czas przygotowania: 1 ½ godzinyLiczba porcji: 16Kaloryczność jednej porcji: 235 kcal