Wykonanie
Zdecydowanie jedne z najlepszych muffinek jakie
jadłam. Obłednie słodziutkie od
daktyli i chrupiące od
orzechów. Zniknęły w jednym momencie ... Przepis pochodzi z książki " Le Cordon Bleu-Muffinki" Polecam baaardzo :)Składniki:200g świeżych lub
suszonych daktyli posiekanych100g
masła250 ml
wody115g
brązowego cukru300g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli125g
orzechów włoskich posiekanych2
jajkaDo garnka wlać
wodę, dodać
masło,
cukier i
daktyle. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia
masła. Zwiększyć ogień i zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Orzechy wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i uprażyć. Wystudzić.Do dużego garnka przesiać
mąkę, dodać
sól i
proszek do pieczenia oraz
orzechy. Dobrze wymieszać i zrobić dołek do którego wlać masę
daktylową. Wymieszać dobrze ale krótko - ciasto powinno byc grudkowate. Formę na 12 muffnek wyłożyć papilotkami. Ponakładać do nich ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 210 stopni. Upieczone pozostawić chwilę w formie a następnie wyjmowac delikatnie i studzić na kratce.Smacznego :)