ßßß Cookit - przepis na Muffinki daktylowo - orzechowe

Muffinki daktylowo - orzechowe

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Obłednie słodziutkie od daktyli i chrupiące od orzechów. Zniknęły w jednym momencie ... Przepis pochodzi z książki " Le Cordon Bleu-Muffinki" Polecam baaardzo :)
Składniki:
200g świeżych lub suszonych daktyli posiekanych
100g masła
250 ml wody
115g brązowego cukru
300g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g orzechów włoskich posiekanych
2 jajka
Do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier i daktyle. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia masła. Zwiększyć ogień i zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Orzechy wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i uprażyć. Wystudzić.
Do dużego garnka przesiać mąkę, dodać sól i proszek do pieczenia oraz orzechy. Dobrze wymieszać i zrobić dołek do którego wlać masę daktylową. Wymieszać dobrze ale krótko - ciasto powinno byc grudkowate. Formę na 12 muffnek wyłożyć papilotkami. Ponakładać do nich ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 210 stopni. Upieczone pozostawić chwilę w formie a następnie wyjmowac delikatnie i studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/muffinki-daktylowo-orzechowe.html