Wykonanie
Ciasto
toffi z
orzechami włoskimi jest dość słodkie, z charakterystycznym smakiem
brązowego cukru i chrupiącymi
orzechami. Dla mnie troszkę za suche, myślę, że przy krótszym pieczeniu ciasto byłoby wilgotniejsze. Moi goście nie ukrywali jednak zachwytu i ciasto poszło do ostatniego okruszka.
80 g posiekanych
orzechów włoskich, plus 25 g do posypania175 g
masła250 g jasnego
brązowego cukru3
jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii175 g
mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.80 g
orzechów rozsypujemy na blaszce i prażymy w piekarniku prze 6-8 minutW rondelku, powoli rozpuszczamy
masło i
cukier, do momentu, aż
cukier się rozpuści(nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i studzimy 5-10 minut.Stopniowo do masy dodajemy
jajka, dobrze ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstraktem z
wanilii. Dodajemy
mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mieszamy z podprażonymi
orzechami.Masę wylewamy do foremki i posypujemy pozostałymi, nieprażonymi
orzechami. Pieczemy ok 30-35 minut.Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Kroimy na kwadraty lub prostokąty.Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"