ßßß Cookit - przepis na Ciasto toffi z orzechami włoskimi

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Ciasto toffi z orzechami włoskimi jest dość słodkie, z charakterystycznym smakiem brązowego cukru i chrupiącymi orzechami. Dla mnie troszkę za suche, myślę, że przy krótszym pieczeniu ciasto byłoby wilgotniejsze. Moi goście nie ukrywali jednak zachwytu i ciasto poszło do ostatniego okruszka.
80 g posiekanych orzechów włoskich, plus 25 g do posypania
175 g masła
250 g jasnego brązowego cukru
3 jajka, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175 g mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
80 g orzechów rozsypujemy na blaszce i prażymy w piekarniku prze 6-8 minut
W rondelku, powoli rozpuszczamy masło i cukier, do momentu, aż cukier się rozpuści(nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i studzimy 5-10 minut.
Stopniowo do masy dodajemy jajka, dobrze ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstraktem z wanilii. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mieszamy z podprażonymi orzechami.
Masę wylewamy do foremki i posypujemy pozostałymi, nieprażonymi orzechami. Pieczemy ok 30-35 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Kroimy na kwadraty lub prostokąty.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/10/ciasto-toffi-z-orzechami-woskimi.html