Wykonanie
Chyba nie ma prostszego ciasta niż takie blondies . Rozpuszczamy i mieszamy. Prościej niż muffiny. I smaczniej.
Brązowy cukier, który pełni w blondies rolę tą samą, co
czekolada w brownies,
daję ta piękną barwę i charakterystyczny smak, który bardzo lubię. Mięciutkie, sprężyste, pachnące. Grubo pokrojone
orzechy i
mango, to wykwintny dodatek, który świetnie tu pasuje i idealnie dopełnia doskonałej całości. Blondies z
mango i
orzechami nie dość, że proste to i pyszne, co potwierdzili szczęśliwcy, którzy
mieli okazję je spróbować. Bardzo polecam - ze względu na prostotę wykonania, szybkość i niepowtarzalny smak!
115 g
masła215 g
brązowego cukru2
jajka150 g
mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)1
mango, pokrojone w kostkę100g
orzechów włoskich, grubo posiekanychPiekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o
boku 18 cm.
Masło i
cukier rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy na 10 minut i dodajemy
jajka, cały czas mieszając. Dodajemy
mąkę,
mango i
orzechy, mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy ok 35 minut. Przez chwilę studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.