ßßß Cookit - przepis na Ciemny chlebek z daktylami i orzechami

Ciemny chlebek z daktylami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Pierwszy ale taki nie do końca wypiek chlebowy. Nie ma dodatku drożdży , dodatkiem są daktyle i orzechy z cukrem brązowym. Chlebek bardzo dobrze smakuje z masełkiem i miodem. Czas pieczenia według przepisu ok. 40 minut. U mnie ciasto piekło się ok. 1,5 godz. Zmniejszyłam też ilość użytego cukru. Jako smakowity początek dnia polecam kawałek ciemnego chlebka. :)
Składniki:
szklanka suszonych daktyli
szklanka brązowego cukru ( 1/2 szkl. cukru )
60 g masła
2 szklanki pełnoziarnistej mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki posiekanych orzechów
jajko
sól
Keksówkę wysmarować tłuszczem.
W garnku chwilkę gotujemy na małym ogniu, daktyle , cukier, masło i szklankę wody do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i masła. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy ostudzony syrop z daktylami, orzechy i roztrzepane jajko. Mieszamy.
Przekładamy do keksówki. Według przepisu chlebek w foremce nakrywamy folią spożywczą, żeby nie wysechł. Ja tak zrobiłam , ale za długo mi się piekło. Po 50 minutach takiego " przykrytego pieczenia" zdjęłam folię i piekłam bez niej następne ok. 40 minut w temp. 180 C
SMACZNEGO
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/01/ciemny-chlebek-z-daktylami-i-orzechami.html