ßßß
Niezwykły? Absolutnie tak :)Polecam go wszystkim entuzjastom eksperymentów!Po sukcesie czekoladowego ciasta cukiniowego oraz tortu fasolowego nadszedł czas na czekoladowy mus z… awokado!Mus robi się błyskawicznie, ma aksamitną, bardzo lekką konsystencję oraz mocno czekoladowy smak. W przeciwieństwie do innych podobnych deserów nie zawiera jajek oraz ma tylko minimalną ilość tłuszczu.Każdy z testujących Domowników od razu wyczuł „niezwykły” składnik, ale nikt nie potrafił go odgadnąć, mimo że wszyscy znają smak awokado bardzo dobrze.Mus można podawać solo lub z dodatkiem owoców sezonowych.Można go wzbogacić ulubionym aromatycznym alkoholem lub „wyostrzyć” odrobiną chilli.Spróbujcie! Warto!Powiem szczerze, że wśród członków moje Rodziny byli i zwolennicy i przeciwnicy, ale tych pierwszych było więcej :)Przepis pochodzi z książki „Honestly Healthy” (Natasha Corrett i Vicki Edgson).
Składniki: (około 170 ml musu; 2-3 porcje)1 dojrzałe awokado1 łyżka rozpuszczonego masła (w oryginale oleju kokosowego)1 łyżeczka aromatycznego alkoholu (rumu, koniaku, likieru kawowego/pomarańczowego/migdałowego, etc.) lub wody*2 czubate łyżki kakao4-5 łyżek syropu z agawy*zamiast alkoholu można dodać dużą szczyptę mielonej ostrej papryczki chilli.dodatkowo:owoce sezonowe np. maliny, borówki, wiśnie, pomarańcze…
Wykonanie:Do blendera włożyć obrane ze skórki i pozbawione pestki awokado, wlać alkohol oraz rozpuszczone masło. Dokładnie zmiksować.Dodać kakao i 3 łyżki syropu z agawy. Utrzeć na gładki mus. W razie potrzeby dosłodzić większą ilością syropu z agawy.Przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.Podawać solo lub z owocami sezonowymi.Smacznego :)