Wykonanie

Niezwykły? Absolutnie tak :)Polecam go wszystkim entuzjastom eksperymentów!Po sukcesie
czekoladowego ciasta
cukiniowego oraz
tortu fasolowego nadszedł czas na
czekoladowy mus z…
awokado!Mus robi się błyskawicznie, ma aksamitną, bardzo lekką konsystencję oraz mocno
czekoladowy smak. W przeciwieństwie do innych podobnych deserów nie zawiera
jajek oraz ma tylko minimalną ilość tłuszczu.Każdy z testujących Domowników od razu wyczuł „niezwykły” składnik, ale nikt nie potrafił go odgadnąć, mimo że wszyscy znają smak
awokado bardzo dobrze.Mus można podawać
solo lub z dodatkiem
owoców sezonowych.Można go wzbogacić ulubionym aromatycznym
alkoholem lub „wyostrzyć” odrobiną
chilli.Spróbujcie! Warto!
Powiem szczerze, że wśród członków moje Rodziny byli i zwolennicy i przeciwnicy, ale tych pierwszych było więcej :)Przepis pochodzi z książki „Honestly Healthy” (Natasha Corrett i Vicki Edgson).

Składniki: (około 170 ml musu; 2-3 porcje)1 dojrzałe
awokado1 łyżka rozpuszczonego
masła (w oryginale
oleju kokosowego)1 łyżeczka aromatycznego
alkoholu (
rumu,
koniaku,
likieru kawowego/pomarańczowego/migdałowego, etc.) lub
wody*2 czubate łyżki
kakao4-5 łyżek
syropu z agawy*zamiast
alkoholu można dodać dużą szczyptę mielonej
ostrej papryczki chilli.dodatkowo:
owoce sezonowe np.
maliny,
borówki,
wiśnie,
pomarańcze…

Wykonanie:Do blendera włożyć obrane ze skórki i pozbawione pestki
awokado, wlać
alkohol oraz rozpuszczone
masło. Dokładnie zmiksować.Dodać
kakao i 3 łyżki
syropu z agawy. Utrzeć na gładki mus. W razie potrzeby dosłodzić większą ilością
syropu z agawy.Przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.Podawać
solo lub z
owocami sezonowymi.Smacznego :)