ßßß
Składniki (na 12 szt.):Czekolada:3/4 szklanki oleju kokosowego lub masła kakaowego (roztopionego w kąpieli wodnej)5 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej)3/4 szklanki tradycyjnego kakao1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowegogarść suszonych jagód gojiNadzienie:1 szklanka (250 ml) NESTEA Green Tea o smaku truskawkowo-aloesowym1 czubata szklanka mrożonych truskawek1 łyżeczka agar agarPrzygotowanie:Przygotować 12 szt. foremek silikonowych na muffiny.Nadzienie:W garnku zagotować Nestea z mrożonymi truskawkami. Następnie rozdrobnić truskawki za pomocą blendera ręcznego, aby powstał jednolity płyn. Na tym etapie proponuję spróbować czy płyn jest wystarczająco słodki, ewentualnie dosłodzić. W kolejnym kroku dodać agar, dobrze wymieszać i przelać do przygotowanych foremek (do połowy ich wysokości). Odstawić do stężenia na ok. pół godziny - agar agar bardzo szybko tężeje i nie potrzebuje do tego lodówki. Po stężeniu delikatnie wyjąć masę z foremek. Foremki umyć i wysuszyć.Czekolada:Wymieszać olej kokosowy/ masło kakaowe z pozostałymi składnikami. Wylać po 1 łyżce do foremek silikonowych, wstawić na ok. pół godziny do lodówki do stężenia. Po tym czasie wyjąć foremki z lodówki, do każdej z nich włożyć nadzienie truskawkowe i zalać masą czekoladową (po łyżce na foremkę). Aby czekolada ładnie spłynęła po bokach trzeba rozciągnąć boki foremek silikonowych. Na koniec posypać czekoladki jagodami goji. Wstawić do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie czekoladki delikatnie wyjąć z foremek. Przechowywać w lodówce.