Wykonanie

Moi
Drodzy,Życzę Wam wiele zdrowia, radości, rodzinnego ciepła i odpoczynkuw ten Świąteczny Czas :)W prezencie proszę przyjmijcie przepis na pyszne i bardzo kruche maślane
ciasteczkaAniadoKiedy po raz pierwszy upiekłam tartę rustykalną, wiedziałam, że użyte na nią kruche ciasto ma „dużo więcej do powiedzenia”!
Powiem szczerze… Pokochałam je! Jest to moje cukiernicze odkrycie kończącego się roku :)W związku z tym, że ciasto jest w zasadzie wytrawne w smaku, ja przed pieczeniem posypałam
ciasteczka odrobiną grubego
cukru (dla
słodyczy) oraz
makiem i
sezamem (dla zwiększenia ilości błonnika, no i oczywiście dla urody!).Równie dobre byłyby oprószone po pieczeniu odrobiną
cukru pudru. Decyzję pozostawiam Wam :)

Składniki: (na prawie 2 blachy z piekarnika pełne drobnych
ciasteczek)100 g białej
mąki pszennej (u mnie luksusowa)75 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 płaska łyżeczka
skórki z cytryny1 łyżeczka
cukruszczypta
soli110 g dobrego zimnego
masła (min 82 % tłuszczu!), pokrojonego na kawałeczki1 łyżka
soku z cytryny*1 łyżka kefiru/maślanki*dodatkowo:2 łyżki grubego
cukru (do posypania przed pieczeniem) lub 2 łyżki
cukru pudru (do posypania po pieczeniu)2-3 łyżki
maku i/lub
sezamu1
jajko + 1 łyżka
mleka do smarowania
ciastek
Wykonanie:Przygotować kruche ciasto. Obie
mąki wymieszać i posiekać* z
masłem,
cukrem, skórką i
solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna
groszku. Wymieszać
sok z cytryny z
kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie – palcami, szybko zagnieść. Z ciasta uformować dysk, włożyć go do
torebki foliowej i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.*Uwaga: Ja przy siekaniu wyręczyłam się malakserem. Zrobił to szybko i dokładnie, a mnie pozostało 2-3 minutowe zagniatanie :) Funkcję tę może spełnić także mniejszy blender. Wtedy należy „posiekać” składniki w dwóch partiach.Nagrzać piekarnik do temperatury 160-170 stopni C.Na stolnicy/blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Jeśli będzie potrzeba – podsypać lekko
mąką podczas wałkowania.Uwaga: Schłodzone ciasto może być lekko kłopotliwe w czasie wałkowania. Potrafi „pękać”. Trzeba zachować spokój i cierpliwość…

Z ciasta wykrawać foremką
ciasteczka (mniej więcej tej samej wielkości!), układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każde posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka. Posypać ziarnami i ewentualnie
cukrem.Uwaga: Aby zaoszczędzić sobie czas, można rozwałkowane ciasto podzielić radełkiem/nożem na kwadraty/romby i upiec
ciasteczka właśnie w takim kształcie :)Piec około 10 minut w temperaturze 160-170 stopni, do czasu aż
ciasteczka zaczną się delikatnie rumienić.Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Jeśli nie były słodzone przed pieczeniem, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)