Wykonanie

Dzięki „osłonce” z
szynki parmeńskiej są soczyste i urodziwe :)Gorąco polecam :)Uwaga:)Jest to mój kolejny pomysł na
mięso pieczone z „szynkową otoczką”. Dzięki tej metodzie przygotowania
mięso jest soczyste i wygląda naprawdę apetycznie.

Rolada z
indyka ze
szpinakiem i
suszonymi pomidorami
Roladki ze
szparagami
Rolada z
kurczakaJednocześnie baaardzo Wam polecam połączenie drobiu,
twarożku i pesto. Wielce udany kulinarny tercet :)
Kurczak „Lato zimą”Składniki : (2 sztuki)2
filety z piersi kurczaka4 plastry
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)125 g
twarożku ricotta1 ząbek
czosnku1-2 gałązki świeżego
tymianku2 łyżki pesto (przepis tutaj)2 łyżki gęstego pesto (przepis poniżej)
oliwasól i
pieprzSos pesto:garść świeżej
bazylii2 duże ząbki
czosnku2 łyżki
orzeszków piniowych2 łyżki tartego
parmezanu3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprzUwaga:)Aktualizacja przepisu!Problem „wypływającego” z roladek farszuW związku z uwagę jednej z Czytelniczek, przeanalizowałam jeszcze raz przepis i wprowadziłam w nim ważną korektę. Wszystkich, którzy
mieli problemy z tym przepisem baaardzo serdecznie przepraszam!Korekta polega na zmianie proporcji składników w
sosie pesto, a głównie zmniejszeniu zasadniczo ilości
oliwy, która może powodować, że farsz jest zbyt rzadki…Uwaga: Jeszcze jedna aktualizacja przepisu :)Roladki najlepiej jest nadziewać takim samym farszem jak
pieczarki z tego przepisu . Problem z „wypływającym” farszem znika zupełnie :)

Wykonanie :Przygotować farsz.
Twarożek ricotta wymieszać z pesto. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i przeciśniętym ząbkiem
czosnku.Filety rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. (Uwaga!
Mięsa nie solić, ponieważ
szynka jest wystarczająco słona!) Na desce do krojenie ułożyć dwa plastry
szynki tak aby na siebie zachodziły. Na każdy położyć rozbity
filet z kurczaka, posmarować połową
ricotty i zrolować. Gotowe roladki posmarować
oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch położyć gałązki
tymianku.Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać od razu.Smacznego :)