ßßß Cookit - przepis na ROLADKI DROBIOWE Z RICOTTĄ I PESTO

ROLADKI DROBIOWE Z RICOTTĄ I PESTO

nazwa

Wykonanie

Dzięki „osłonce” z szynki parmeńskiej są soczyste i urodziwe :)
Gorąco polecam :)
Uwaga:)
Jest to mój kolejny pomysł na mięso pieczone z „szynkową otoczką”. Dzięki tej metodzie przygotowania mięso jest soczyste i wygląda naprawdę apetycznie.
Rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki ze szparagami
Rolada z kurczaka
Jednocześnie baaardzo Wam polecam połączenie drobiu, twarożku i pesto. Wielce udany kulinarny tercet :)
Kurczak „Lato zimą”
Składniki : (2 sztuki)
2 filety z piersi kurczaka
4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
125 g twarożku ricotta
1 ząbek czosnku
1-2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki pesto (przepis tutaj)
2 łyżki gęstego pesto (przepis poniżej)
oliwa
sól i pieprz
Sos pesto:
garść świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Uwaga:)
Aktualizacja przepisu!
Problem „wypływającego” z roladek farszu
W związku z uwagę jednej z Czytelniczek, przeanalizowałam jeszcze raz przepis i wprowadziłam w nim ważną korektę. Wszystkich, którzy mieli problemy z tym przepisem baaardzo serdecznie przepraszam!
Korekta polega na zmianie proporcji składników w sosie pesto, a głównie zmniejszeniu zasadniczo ilości oliwy, która może powodować, że farsz jest zbyt rzadki…
Uwaga: Jeszcze jedna aktualizacja przepisu :)
Roladki najlepiej jest nadziewać takim samym farszem jak pieczarki z tego przepisu . Problem z „wypływającym” farszem znika zupełnie :)
Wykonanie :
Przygotować farsz. Twarożek ricotta wymieszać z pesto. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.
Filety rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. (Uwaga! Mięsa nie solić, ponieważ szynka jest wystarczająco słona!) Na desce do krojenie ułożyć dwa plastry szynki tak aby na siebie zachodziły. Na każdy położyć rozbity filet z kurczaka, posmarować połową ricotty i zrolować. Gotowe roladki posmarować oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch położyć gałązki tymianku.
Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać od razu.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/06/19/roladki-drobiowe-z-ricotta-i-pesto