ßßß
Składniki (na 4 osoby):4 spore piersi z kurczaka8 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej
Składniki na pesto:1 duży pęczek bazylii oczywiście świeżej1 szklanka orzeszków piniowych1 szklanka startego parmezanuząbek czosnkusóloliwa z oliwek(w razie braku czasu można użyć gotowego pesto jak najlepszej jakości. Zachęcam jednak do samodzielnego przygotowania. Smak jest wtedy znacznie lepszy)Przygotowanie:Przygotuj pesto poprzez zmielenie w blenderze bazylii, orzeszków, parmezanu i czosnku z odrobiną oliwy. Podczas miksowania dolewamy powoli oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. (pesto powinno być dość gęste jednocześnie powinno dać się bez problemu nabierać łyżeczką). Na koniec dopraw do smaku solą.Przygotowanie kurczaka:Rozgrzej piekarnik do 190 ºC.Piersi umyj, osusz ręcznikiem papierowym.W grubszą część po środku wysokości wbij nóż tworząc nacięcie wielkości ok.1 cm., następnie małym palcem rozepchnij środek tworząc kieszonkę. Do kieszonki upchnij jak najwięcej pesto. Na desce rozłóż dwa plastry szynki i zawiń w nie pierś.Z każdą piersią postępuj tak samo.Kurczaki przełóż na blachę lub naczynie żaroodporne, skrop oliwą i piecz ok 15 – 20 minut ( do momentu aż się zarumienią a w środku będą upieczone )
Po tym czasie wyjmij je na talerz i odstaw na kilka minut by pory się pozamykały a kurczak zachował swą soczystość.Kurczak z pesto zawinięty w szynkę jest daniem ekspresowym i pysznym…idealny dla niespodziewanych gości.Zachęcam do przygotowania i podzielenia się z nami opinią na temat tego dania.Pozostaw po swojej wizycie komentarz.Incoming search terms:potrawy z pestokurczak z pestokurczak w pestopiers z kurczaka z pestokurczak w szynce parmenskiej z pestoroladki drobiowe z pesto i fetąroladki drobiowe w szynce długodojrzewającej w sosie z pestopiers z kurczaka zapiekana w szynce szwarcwaldzkiej z pestopierś z kurczaka z tagliatelledania główne